CNA: Somaţie pentru Realitatea TV pentru lipsă de imparţialitate în emisiunea "Patrimoniul nimănui"
alte articole
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a sancţionat marţi cu somaţie postul Realitatea TV, pentru lipsa de imparţialitate a moderatorului Mihai Tatulici în emisiunea "Patrimoniul nimănui", filmată la Roşia Montană şi difuzată pe 5 februarie.
Potrivit raportului de monitorizare, în majoritatea sesizărilor primite de CNA (23) este acuzat "caracterul publicitar al emisiunii", în favoarea companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), publicul fiind format din persoane care purtau căciuli cu sigla companiei, bannere pe care erau scrise mesajele susţinătorilor proiectului, materiale prezentate "cu caracter mai degrabă comercial decât informativ", informaţii prezentate în aşa fel încât nu s-a putut face o separare clară a opiniilor de fapte.
Moderatorul Mihai Tatulici a recunoscut că a avut multe "imperfecţiuni" în emisiune, în mare parte "din cauza atmosferei tensionate în care a fost obligat să facă emisiunea, în faţa Primăriei din Roşia Montană".
"În ultimii şapte ani am avut nouă emisiuni despre Roşia Montană. Doresc ca decizia să se ia în timp util, statul tergiversează luarea unei decizii de şase ani. E un meci al arheologilor care nu se înţeleg pe descărcarea arheologică. Pasiunile sunt foarte mari, statul trebuia să ia decizia în 180 de zile. Patrimoniul va dispărea din indolenţă şi laşitate. Se degradează", a spus Mihai Tatulici, care a recunoscut că "nu a pregătit foarte bine emisiunea".
De asemenea, Mihai Tatulici a precizat că nu este "de partea nimănui", pentru că nu cunoaşte anexele secrete ale contractului.
"Nu pot fi de partea nimănui, pentru că nu cunosc anexele secrete ale contractului. Interesul meu e ca statul român să ia cât mai multe redevenţe. Îmi face mare plăcere că am făcut emisiunea, cu toate riscurile", a mai spus Mihai Tatulici.
Unul dintre membrii CNA Dan Grigore, care s-a exprimat în favoarea proiectului companiei RMGC, i-a reproşat lui Mihai Tatulici că atitudinea sa nu fost imparţială.
"Aţi luat nişte atitudini. Nu trebuie să vă trădaţi punctele dumneavoastră personale de vedere, sunteţi părtinitor", a spus Dan Grigore, acceptând că concluzia sa s-a bazat pe expresia feţei şi pe gestică pentru că "tv e imagine".
Narcisa Iorga, un alt membru al CNA, a precizat că legislaţia audiovizuală nu sancţionează libertatea de expresie.
"Nu văd de ce un jurnalist cu experienţa dumneavoastră să nu îşi spună punctul de vedere, dacă în alte emisiuni, mai puţin importante, este acceptat punctul de vedere al jurnalistului. Legea este una, CNA trebuie să aplice aceeaşi lege, aceeaşi măsură, indiferent de miza emisiunii", a spus Narcisa Iorga.
Christian Mititelu a apreciat emisiunea ca fiind "părtinitoare, mascată cu o anumită abilitate".
"Aţi îndemnat mereu să se dea drumul la muncă. De la discutarea patrimoniului s-a ajuns să se discute beneficiile proiectului. Alburnus Maior nu a fost intervievat în această emisiune", a spus Mititelu.