Monica Macovei susţine că RGMC are nevoie de o nouă licenţă de exploatare la Roşia Montană şi propune alternative

Europarlamentarul Monica Macovei, vicepreşedintele al PDL, susţine într-un comunicat de presă remis joi AGERPRES că pentru a începe exploatarea minieră de la Roşia Montană compania Roşia Montana Gold Corporation (RMGC) are nevoie de o nouă licenţă de exploatare.
(rosiamontana.ro)
Epoch Times România
02.02.2012

Europarlamentarul Monica Macovei, vicepreşedintele al PDL, susţine într-un comunicat de presă remis joi AGERPRES că pentru a începe exploatarea minieră de la Roşia Montană compania Roşia Montana Gold Corporation (RMGC) are nevoie de o nouă licenţă de exploatare.

Macovei propune ca soluţii alternative pentru Roşia Montană valorificarea turistică a zonei sau exploatarea resurselor de aur de către stat şi acordarea de dividende românilor.

În privinţa licenţei de exploatare deţinută de RMGC, europarlamentarul democrat-liberal arată că Ministerul Mediului şi Pădurilor nu va putea da un acord de mediu pentru proiectul minier de la Roşia Montană în condiţiile în care licenţa respectivă ar fi expirată sau chiar inexistentă.

"Reamintesc că Roşia Montana Gold Corporation (RMGC) susţine că are o licenţă de exploatare validă (47/1999), acordată prin HG 458/10.06.1999, ale cărei prevederi sunt, în mod nejustificat, încă secrete", afirmă Macovei.

Europarlamentarul PDL menţionează că, în realitate, Legea minelor (art.22) spune că pentru începerea activităţii miniere prevăzute în licenţă este necesară obţinerea unui acord de mediu în maximum 180 de zile de la acordarea licenţei de exploatare.

"Conform unui simplu calcul, acest termen a fost depăşit cu circa 12 ani (!). În aceste condiţii, orice activitate minieră la Roşia Montana ar fi ilegală, iar autorităţile competente trebuie să constate expirarea licenţei de exploatare 47/1999 şi obligativitatea reluării procedurilor pentru o nouă licenţă", susţine Macovei.

Ea spune că, din informaţiile pe care le deţine, "licenţa de exploatare nr.47/1999 a fost acordată societăţii Minvest Deva (statul român), ca titular, şi companiei RMGC, ca afiliat, iar ulterior licenţa a fost transferată de la Minvest (statul român) la RMGC, Minvest rămânând companie afiliată". Licenţa 47/1999 era "pentru mina veche, exploatată de Minvest (statul român) şi închisă în 2006", precizează Macovei.

"Pentru noul proiect minier pe care îl promovează RMGC, perimetrul a fost modificat de câteva ori, astfel că toate operaţiile de explorare, cercetare arheologică, descărcări de sarcină arheologică, certificat de urbanism etc. se bazează pe un perimetru ilegal. Logic, asta înseamnă că pentru noul proiect nu există licenţă de exploatare", apreciază Monica Macovei.

În aceste condiţii, ea susţine că se pune întrebarea dacă Ministerul Mediului şi Pădurilor are calitatea de a acorda un aviz de mediu pentru un proiect minier a cărui licenţă este inexistentă.

"În opinia mea, întreaga procedură ar trebui reluată şi întoarsă la Agenţia Naţională de Resurse Minerale şi Guvern. Iar Agenţia trebuie să verifice dacă se poate exploata aurul şi prin alte metode, nu cu cianură, iar dacă nu, să se renunţe la acest proiect", este de părere europarlamentarul PDL.

Monica Macovei propune două soluţii alternative pentru punerea în valoare a Roşiei Montane.

Prima se referă la crearea de locuri de muncă la Roşia Montană "prin înscrierea în patrimoniul UNESCO, refacerea galeriilor antice şi investiţii în turism în această zonă".

O a doua soluţie ar porni de la ideea că în cazul în care "chiar trebuie să exploatăm aurul de la Roşia Montană, să o facem spre beneficiul României, adică a fiecărui cetăţean român şi cu mijloace care nu pun în pericol sănătatea noastră şi a celor care vin după noi".

"Deci: fără cianuri şi statul român să fie cel care exploatează aurul de la Roşia Montană iar cetăţenii să primească anual dividende din exploatarea aurului (aşa cum procedează Norvegia cu exploatarea petrolului de către stat)", subliniază Monica Macovei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor