Borbely: La sfârşitul lunii ianuarie putem avea un verdict referitor la Roşia Montană

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, spune că o decizie privind exploatarea minieră de la Roşia Montană ar putea fi luată la sfârşitul lunii ianuarie şi că în acest moment el este convins în proporţie de 90% că acest proiect este benefic.
(rosiamontana.ro)
Epoch Times România
02.01.2012

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, spune că o decizie privind exploatarea minieră de la Roşia Montană ar putea fi luată la sfârşitul lunii ianuarie şi că în acest moment el este convins în proporţie de 90% că acest proiect este benefic.

"O să mai avem o comisie tehnică la începutul acestui an, pentru că am clarificat pe parcurs aceste probleme (...) Dacă aceste condiţii de mediu vor fi îndeplinite, atunci vom propune Guvernului avizul", a declarat ministrul într-o emisiune TVR Info.

"Va trebui luată o decizie. Eu cred că, în ce mă priveşte, dacă nu intervin alte elemente – va trebui să am o discuţie cu comisia tehnică, din care eu nu fac parte – la sfârşitul lunii ianuarie, vom putea avea un verdict. Mai aştept un răspuns şi de la Ministerul Culturii... ", a adăugat Borbely.

Întrebat dacă el e convins că acest proiect este benefic, Borbely a răspuns: "Acum suntem 90 la sută". Liderul UDMR a mai afirmat că în afară de componenta tehnică este şi una politică în legătură cu acest caz, şi că presiunile sunt făcute pe toate partidele politice, nu doar pe UDMR. "Cealaltă componentă este politică. Suntem atacaţi şi din sânul comunităţii maghiare, că noi suntem cu cianura, că nu ştiu ce... Trebuie să ne asumăm această răspundere. Vorbesc de UDMR şi de Coaliţie", a admis el.

Ministrul Mediului se declară însă mulţumit că această coaliţie a avut curajul să facă nişte paşi importanţi în legătură cu acest subiect. "Până în momentul de faţă, am avut discuţii şi în Guvern şi la Preşedinţie şi am spus foarte clar: totuşi, în aceşti doi ani s-au întâmplat mai multe decât în zece ani. Dar eu ca ministru al ministru al mediului trebuie să am o atitudine din punct de vedere al mediului şi am spus foarte clar că nu o să dau acest aviz până când nu sunt convins sută la sută că proiectul corespunde prevederilor UE şi nu va dăuna mediului", a afirmat el.

Borbely susţine că proiectul e ca "o poveste care nu se termină". "E ca povestea în limba maghiară, povestea Cocoşului roşu care nu se termină niciodată – ăsta e spiritul poveştii, că nu se termină niciodată. Deci şi Roşia Montană este o poveste care nu se mai termină. Statul român când a decis în 2000 şi a încheiat acel contract păgubos – că putea să încheie un contract mai avantajos, să nu lase din mână – atunci trebuia să spună că trebuie să mutăm 80 de case şi eu, statul, vă mut, nu vine investitorul. Şi este o poveste care s-a derulat după aceea şi din păcate a arătat şi incapacitatea statului român de a gestiona această problemă. Când un stat are 300 de tone de aur şi 1600 de tone de argint, să nu-mi spună nimeni că nu se gândeşte să exploateze acel zăcământ", a mai arătat vicepreşedintele politic al UDMR.

Borbely nu se aşteaptă ca Ungaria să îşi schimbe părerea despre acest proiect şi a spus că nu poate să aibă o altfel de părere de vreme ce nu este în situaţia României de a avea aceste resurse minerale. "Nu poate să-şi reconsidere pentru că ei acum mi se pare că au şi în Constituţie că nu acceptă folosirea cianurilor în minerit. Bun, ei nu au 300 de tone de aur, deci ei nu pot să-şi reconsidere poziţia. Dar au pus un set de întrebări, noi le-am răspuns din nou, am parcurs toate procedurile conform prevederilor directivelor UE", a conchis Laszlo Borbely.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor