Românii, îndatoraţi pe viaţă şi lipsiţi de speranţă

Protestatari în Piaţa Universităţii, Bucureşti 19 ianuarie 2012. (DANIEL MIHAILESCU/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
20.01.2012

Participanţii la protestele din România denunţă faptul că şeful statului, Traian Băsescu, se amestecă în treburile guvernului şi atrag atenţia că dorinţa sa de a fi mereu protagonist a atins limite ce frizează aroganţa, scrie vineri cotidianul spaniol El Pais.

"Îndatoraţi pe viaţă şi fără nicio speranţă", spune Corneliu, un pensionar în vârstă de 60 de ani, venit la manifestaţia antiguvernamentală din Piaţa Universităţii, la kilometrul zero.

Cea mai puţin omogenă mobilizare - şomeri, studenţi, revoluţionari şi intelectuali - de la căderea dictatorului Nicolae Ceauşescu, chiar în locul care a dus la prăbuşirea regimului, demonstrează indignarea faţă de reducerea salariilor, pensiile derizorii, majorarea taxei auto, exploatarea aurului în minele din Roşia Montană şi, mai ales, supunerea în faţa instituţiilor financiare care au făcut ravagii între români.

Protestele au luat prin surprindere opoziţia, Uniunea Social Liberală (USL), o alianţă formată din Partidul Social Democrat (PSD) şi Partidul Naţional Liberal (PNL), care încă nu a reuşit să se coordoneze. În timp ce social-democraţii solicită o sesiune parlamentară pentru a analiza cauzele protestelor, liberalii vor să obţină capital politic din aceste mobilizări, scrie sursa citată. El Pais menţionează că în jur de 6.000 de persoane au blocat joi seară, pentru a şaptea zi consecutiv, arterele capitalei, pentru a cere demisia guvernului pe care îl consideră responsabil de actuala situaţie de sărăcire a populaţiei.

"Trebuie să suportăm austeritatea în timp ce politicienii se îmbogăţesc pe seama noastră", se plânge un alt pensionar, care cere alegeri anticipate şi demisia preşedintelui Traian Băsescu, pe care îl acuză de scăderea nivelului de trai ca urmare a impunerii măsurilor dure de austeritate dictate de FMI. La câţiva metri distanţă, pe pancartele purtate de peste 1.500 de români participanţi la proteste scrie: "Ce vreau? Vreau să trăiesc decent... ironic nu?", în timp ce sunt strigate lozinci ca "respingem dictatura" de tineri huligani înarmaţi cu pietre şi arme albe.

Luni, aceste grupuri de tineri au lansat cocteiluri molotov, au vandalizat magazine şi au ars maşini, fapt care i-a speriat pe cei care manifestau paşnic, iar forţele de ordine au fost nevoite să intervină. "Nu vă lăsaţi manipulaţi politic şi nici de acele persoane care vă incită să ieşiţi în stradă pe internet. Nu ştim cine sunt", a declarat doctorul Raed Arafat, detonatorul acestor manifestaţii.

Medicul de origine palestiniană, dar stabilit de 18 ani în România, şi-a prezentat demisia pe fondul unei posibile privatizări a sistemului de urgenţă, pus pe picioare de el cu atâta trudă şi început la Târgu Mureş. "Nu am demisionat din orgoliu. Am plecat cu ideea să mă întorc dacă se renunţă la acest punct", a explicat doctorul Arafat. "Recunoaştem că este nevoie de un nou sistem medical, dar experţii în domeniu şi Ministerul Sănătăţii sunt cei care trebuie să elaboreze legea, nu Comisia Prezidenţială (...)", susţine Angela, studentă. Tânăra atrage însă atenţia că a fost câştigată "o bătălie, nu şi războiul", după ce s-a aflat de reîntoarcerea în funcţie a medicului Arafat.

"Parcă nu ar exista decât Băsescu, ca şi cum nu am avea un prim-ministru şi un Parlament. Legea ar fi trebuit să fie dezbătută şi explicată românilor pentru a stimula o dezbatere, totul s-a făcut atât de repede încât oamenii au venit să-şi exteriorizeze frustrările, uitând de Arafat, care a fost picătura care a umplut paharul", mai adaugă studenta.

Nimeni nu înţelege de ce premierul, Emil Boc, a ieşit la declaraţii de abia după patru zile de proteste, încercând să calmeze populaţia şi să justifice măsurile de austeritate, notează El Pais. Reducerea cu 25% a salariilor în sectorul public, majorarea TVA de la 19 al 24 şi veşnica problemă a corupţiei au declanşat prima manifestaţie violentă de la venirea la putere a preşedintelui Băsescu, în 2004. "Oamenii au ieşit în stradă în primul rând pentru nişte principii şi idei, nu pentru bani", spune Angela, care se gândeşte să plece din ţară în căutarea unei vieţi mai bune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor