Mitinguri la Roşia Montană, Bucureşti şi Cluj: pentru şi contra proiectului minier de la Roşia Montană.

La Roşia Montană, Bucureşti şi Cluj-Napoca au loc manifestaţii contradictorii: pentru şi contra proiectului minier de la Roşia Montană.
Epoch Times România
28.01.2012

Sâmbătă, în judeţul Alba, la Roşia Montană, precum şi la Bucureşti şi Cluj-Napoca au loc manifestaţii contradictorii: pentru şi contra proiectului minier de la Roşia Montană.

Câteva sute de susţinători ai proiectului s-au strâns la Roşia Montană, în centrul comunei. Mitingul pentru demararea proiectului minier din Munţii Apuseni este autorizat şi este organizat de Sindicatul Minerilor din Roşia Montană.

La Roşia Montană sunt afişate pancarte cu următorul conţinut: „Vrem să muncim, proiectul să-l pornim”, „Nu suntem căpşunari, suntem mineri”, „Vrem să muncim, nu să cerşim”, "Stăm pe aur şi murim de foame", "Vrem locuri de muncă, nu locuri de veci" .

Persoane care au venit din alte localităţi s-au alăturat localnicilor prezenţi la adunarea de la Roşia Montană.

La Bucureşti, în Piaţa Constituţiei, are loc un miting de protest cu tema "Vrei să salvezi Roşia Montană: Demonstrează!'"; protestul este organizat de Asociaţia "Alburnus Maior", care se opune proiectului, împreună cu CNS Cartel Alfa.

Lozincile care se scandează sunt: "Salvaţi Roşia Montană!", "Trădarea de ţară, în aur se măsoară!". Peste 300 de persoane, atât din Capitală, cât şi din alte oraşe participă la miting , unde sunt prezente sloganurile: „Roşia Montană nu e de pomană" şi „Nu dăm Roşia Montană pentru tot aurul din lume".

La Cluj-Napoca, în Piaţa Unirii, are loc de asemenea un protest, la care circa 30 de ecologişti au strigat "Salvaţi Roşia Montană!". Câţiva tineri au transmis mesaje ca: "'Gabriel, păstrează cianura, România păstrează aurul', "Soldiari cu protestele din Bucureşti', "Salvaţi Roşia Montană".

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat la începutul acestei luni că la sfârşitul lunii ianuarie s-ar putea lua o decizie privind exploatarea minieră de la Roşia Montană. Acum el este convins în proporţie de 90% că acest proiect este bun.

"O să mai avem o comisie tehnică la începutul acestui an, pentru că am clarificat pe parcurs aceste probleme (...) Dacă aceste condiţii de mediu vor fi îndeplinite, atunci vom propune Guvernului avizul", a anunţat ministrul. "Va trebui luată o decizie. Eu cred că, în ce mă priveşte, dacă nu intervin alte elemente – va trebui să am o discuţie cu comisia tehnică, din care eu nu fac parte – la sfârşitul lunii ianuarie, vom putea avea un verdict. Mai aştept un răspuns şi de la Ministerul Culturii", a declarat Laszlo Borbely.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor