Protest în Piaţa Constituţiei împotriva proiectului Roşia Montană

Protestul organizat sâmbătă, în faţa Ministerului Mediului, împotriva proiectului de la Roşia Montană s-a încheiat, o parte dintre manifestanţi îndreptându-se spre Piaţa Universităţii din Capitală, pentru a manifesta în mod individual împotriva proiectului minier.
(MIRCEA ROSCA/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
30.01.2012

Protestul organizat sâmbătă, în faţa Ministerului Mediului, împotriva proiectului de la Roşia Montană s-a încheiat, o parte dintre manifestanţi îndreptându-se spre Piaţa Universităţii din Capitală, pentru a manifesta în mod individual împotriva proiectului minier.

"La începutul acţiunii de protest din Piaţa Constituţiei au fost în jur de 300 de persoane, însă pe parcursul mitingului s-au alăturat şi alţi oameni, astfel încât numărul total al participanţilor cred că a ajuns la aproape o mie de persoane. Oamenii se deplasează acum spre Piaţa Universităţii, pentru a protesta în mod individual", a declarat pentru AGERPRES, Ştefania Simion, reprezentant al Asociaţiei Alburnus Maior Roşia Montană - unul dintre organizatorii mitingului, alături de CNS Cartel Alfa.

La mitingul din faţa Ministerului Mediului au fost prezenţi atât locuitori ai Bucureştiului, cât şi din Roşia Montană, Cluj, Braşov sau Timişoara, oamenii scandând lozinci precum "Avem toţi o rană, Roşia Montană!", "Salvaţi Roşia Montană!" sau "Trădarea de ţară, în aur se măsoară!".

Pe de altă parte, aproape o mie de oameni, potrivit Jandarmeriei, au participat, sâmbătă, în Piaţa Centrală din Roşia Montană, la un miting de susţinere a proiectului minier prin care se are în vedere exploatarea zăcământului auroargintifer din localitatea din Munţii Apuseni.

Organizat de către Sindicatul "Viitorul Mineritului", la miting au fost prezenţi nu numai săteni din Roşia Montană, ci şi din alte localităţi din zonă şi chiar din Brad, judeţul Hunedoara, veniţi cu mai multe autobuze.

Oamenii au cerut Guvernului urgentarea autorizării proiectului minier de la Roşia Montană şi au solicitat ministrului de resort să emită avizul de mediu.

Cei prezenţi au afişat bannere şi pancarte cu lozincile "Stăm pe aur şi murim de foame", "Vrem să plătim taxe în ţară, nu în afară", "Roşia Montană se salvează la Roşia Montană", "Jos cu şomajul", "Vrem minerit", "Vrem să muncim, nu să murim", "Vrem locuri de muncă, nu locuri de veci" etc.

Procedura de evaluare a proiectului de la Roşia Montană a fost oprită timp de trei ani. Anul trecut, Comitetul de Analiză Tehnică, format din experţi desemnaţi de mai multe ministere, a demarat evaluarea Studiului de impact asupra mediului.

Ministerul Mediului a precizat, într-un comunicat remis sâmbătă, că va propune Guvernului aprobarea acordului de mediu pentru proiectul minier de la Roşia Montană doar în cazul în care există certitudinea că investitorul va respecta cele mai bune practici în ceea ce priveşte mineritul, pentru a nu fi afectat mediul.

"În ceea ce priveşte componenta de mediu a acestui proiect, la acest moment, proiectul Roşia Montană este în plin proces de evaluare a impactului asupra mediului. Subliniem că Ministerul Mediului şi Pădurilor va propune Guvernului aprobarea acordului de mediu pentru proiectul minier de la Roşia Montană doar în cazul în care exista certitudinea ca investitorul va respecta cele mai bune practici în ceea ce priveşte mineritul, pentru a nu fi afectat mediul", precizează comunicatul Ministerului Mediului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor