Cluj: Dosarul fraudării referendumului pierdut între două instanţe

Dumitru Samson, fiul vitreg al fostului ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu, care este judecat pentru fraude comise la referendumul pentru demiterea preşedintelui din 2012, ar putea scăpa nepedepsit, întrucât dosarul ar fi dispărut, potrivit evz.
. (Photos.com)
Flori Mladin
11.08.2014

Dumitru Samson, fiul vitreg al fostului ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu, care este judecat pentru fraude comise la referendumul pentru demiterea preşedintelui din 2012, ar putea scăpa nepedepsit, întrucât dosarul ar fi dispărut, potrivit evz.

Există precedentul la Judecătoria Cluj Napoca de a tergiversa dosare cu nume sonore, cum ar fi dosarul lui Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, care se află pe rol de aproape opt ani. Dosarul lui Dumitru Samson, fiul vitreg al liberalului Corneliu Dobriţoiu, fost ministru al Apărării, a fost mutat la altă instanţă, unde nu a fost înregistrat. DNA Cluj l-a trimis în judecată pe Dumitru Samson, fiind acuzat de fraudare a referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Procurorii DNA susţin că Samson, împreună cu interlopi din Cluj şi Bucureşti, a organizat turism electoral pe la mai multe secţii de votare din Cluj Napoca, Turda şi Câmpia Turzii. Totodată, procurorii anticorupţie arată că romi de la groapa de gunoi de lângă Cluj Napoca au votat la mai multe secţii de votare, contra sumei de 50 de lei, aceştia fiind transportaţi cu autocarele unei companii private la acele secţii de votare. Romii au fost, de asemenea, trimişi în judecată.

În acest dosar, romii care au participat la turismul electoral au fost condamnaţi în data de 10 mai 2013 la un an de închisoare cu suspendare, după ce aceştia au recunoscut acuzaţiile, beneficiind în acest fel de reducerea pedepsei cu o treime.

La Judecătoria Cluj Napoca a rămas în continuare dosarul lui Dumitru Samson şi a celorlalţi interlopi acuzaţi de fraudă la referendum. Timp de un an de zile, adică până la 15 mai 2014 nu a mai existat niciun termen în dosarul lui Dumitru Samson, deoarece interlopul Chiras Gigi Daniel a fost arestat într-un dosar cu fapte de violenţă alături de alţi 28 de membri ai clanului Sportivilor şi ai clanului Cămătarilor. Dosarul de la Cluj a fost îngheţat deoarece Gigi Chiras care, deşi era încarcerat la Bucureşti, nu a fost adus la instanţa din Cluj pentru a i se lua o declaraţie.

Rolul lui Chiras în ziua referendumului era să-l ajute pe Dumitru Samson la organizarea turismului electoral şi să intervină în forţă în cazul în care apăreau incidente care ar fi dus la scandaluri publice.

Dosarul nu mai există în evidenţele Justiţiei

Pe 15 mai 2014, dosarul care se referă la Dumitru Samson a fost scos de pe rolul Judecătoriei Cluj Napoca şi trimis la Tribunalul Cluj, destinaţie la care nu a ajuns şi, ca atare, nu a fost înregistrat. Motivul pentru care judecătorul a hotărât scoaterea de pe rol a dosarului după cca doi ani de la trimiterea în judecată, este că inculpaţii ar fi constituit un grup organizat care a avut ca scop fraudarea rezultatului referendumului. Codul Penal prevede că dosarele care se referă la grupurile organizate se judecă de către Tribunale.

Este suspect faptul că totuşi timp de trei luni, la Tribunalul Cluj, nu s-a înregistrat niciun dosar în legătură cu Dumitru Samson, fiului fostului ministru al Apărări, şi ceilalţi interlopi.

Interlopul i-a cerut banii

Potrivit procurorilor DNA, în dimineaţa zilei de 29 iulie 2012, Dumitru Samson, fiul vitreg al fostului ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu, ar fi vorbit la telefon cu un interlop din Cluj, Bogdan Măgurean, ca acesta să ofere alegătorilor bani şi produse alimentare, care să voteze la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu de cinci ori, în schimbul sumei de 500 de persoană. Din stenogramă reiese că Măgureanu îi cere lui Samson banii promişi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor