Cluj: "Bucătăria franceză", pe simeze la Centrul Cultural Francez

(Chris Hondros / Getty Images)
Epoch Times România
07.10.2009

Mediateca Centrului Cultural Francez invită publicul clujean la expoziţia "Bucătăria franceză", între 8 şi 18 octombrie, cu prilejul "Întâlnirilor de la Cluj - Patrimoniul Alimentar", eveniment organizat de Ambasada Franţei la Bucureşti, în parteneriat cu Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară.

Expoziţia va prezenta elementele de originalitate ale gastronomiei franceze şi motivele, bine întemeiate, ale faimei sale mondiale, realizatorii acestui proiect fiind Alianţa Franceză din Paris şi Cordon Bleu.

Fiecare provincie a Franţei are propria gastronomie, iar gătitul este, de secole, o artă. Pentru fiecare fel de mâncare şi pentru fiecare ocazie există o băutură potrivită. Vinul se bea foarte rar fără mâncare. Un aperitiv (băutură alcoolică) precede prânzul sau cina, iar un digestif, precum coniacul, le urmează. Relaţia strânsă dintre mâncare şi vin a determinat evoluţia paralelă a gastronomiei şi a vinului. De pildă, în Burgundia, Bordeaux, Provence sau Touraine, vinul se pune şi în felurile de mâncare şi în paharul de pe masă. Şampania nu însoţeşte mâncarea, din acest motiv regiunea Champagne nu este recunoscută pentru bucătăria locală. În Normandia, untul, smântâna, brânza, merele şi diversitatea hranei marine au susţinut o bucătărie delicioasă fără ajutorul vinului.

Condimentele au fost mereu cheia gastronomiei franceze, apoi ingredientele precum muştarul, mierea, sosul sau brânza. De fapt, vinul şi brânza sunt elemente definitorii ale bucătăriei franceze şi nu lipsesc de la nicio masă.

Unul din simbolurile artei culinare franceze este rafinatul Cordon Bleu. Creată de părintele bucătăriei franceze, Auguste Escoffier, reţeta de Cordon Bleu a fost reînnoită de destoinici maeştri bucătari. Cordon Bleu este un preparat cu gust delicios, datorat combinaţiei perfecte de piept de pui fraged, şuncă, caşcaval şi pesmet.

Francezii consideră că gătitul nu trebuie să fie un proces complicat, de aceea reduc "timpul gastronomic" pentru a se păstra aromele naturale. Nu se găteşte cu ceapă prăjită în Franţa, iar toate sosurile roşii se fac cu un adaos de zahăr.

Michelin Red Guide este "manualul" după care dau examen toţi bucătarii şi restaurantele din lume. Ghidul acordă de la o stea la trei stele unui număr restrâns de restaurante. Pierderea unei stele Michelin poate aduce o diferenţă notabilă a cifrei de afaceri, iar un maestru gastronom francez a preferat să-şi pună capăt zilelor când i s-a întâmplat aşa ceva. Unele restaurante de trei stele pot pretinde un preţ foarte mare pentru o masă, de sute de euro, ca urmare a reputaţiei lor Michelin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor