Cipru: Van Rompuy cere o soluţie cât mai repede cu putinţă

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy. (GEORGES GOBET / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
20.03.2013

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, s-a declarat miercuri îngrijorat de situaţia din Cipru şi a cerut găsirea unei soluţii ‘cât mai repede cu putinţă’, după ce parlamentul de la Nicosia a respins, marţi, planul de salvare financiară a Ciprului.

‘Situaţia actuală, foarte incertă, este îngrijorătoare şi trebuie să fie soluţionată cât mai repede cu putinţă’, a declarat Van Rompuy, în prima sa intervenţie despre criza care a izbucnit în legătură cu planul de salvare. ‘Timpul presează, este o chestiune de săptămâni’, a subliniat oficialul european.
Uniunea Europeană rămâne ‘deschisă altor soluţii’ şi este gata să manifeste solidaritate printr-un împrumut de 10 miliarde de euro, ‘adică peste 50% din PIB-ul Ciprului’, a mai afirmat Van Rompuy, în Parlamentul European.

Scopul acestui plan de salvare era de ‘a garanta viabilitatea sistemului bancar cipriot pe termen lung’, a precizat Herman Van Rompuy, care a adăugat că situaţia sectorului financiar cipriot este deosebită ‘prin mărime şi structură’. ‘În Europa, economiile de până la 100.000 de euro sunt garantate’, a mai spus oficialul european, potrivit căruia modelul economic cipriot este ‘nesustenabil’.

Comisarul european pentru relaţii interinstituţionale şi administraţie, Maros Sefcovic, a susţinut în faţa europarlamentarilor rolul comisarului european pentru afaceri economice şi monetare şi euro, Olli Rehn, în Eurogrup, care a decis termenii salvării Ciprului, program respins de parlamentul de la Nicosia, potrivit EFE.

Sefcovic a semnalat că, încă din luna noiembrie 2011, Olli Rehn i-a cerut guvernului cipriot anterior să accepte ajutorul troicii, însă autorităţile l-au respins. Comisia Europeană a propus mai târziu alt program de ajutorare, ‘însă atunci a trebuit să fie aşteptat noul guvern cipriot’, a adăugat el.

Reprezentantul executivului comunitar la dezbatere a considerat că ‘se poate găsi o soluţie, însă este necesară cooperarea deplină a autorităţilor cipriote’. ‘Alternativa ar fi falimentul ţării şi pierderi financiare ale cetăţenilor’, a avertizat vicepreşedintele CE.

Grupurile mari din Parlamentul European, inclusiv Grupul Partidului Popular European (PPE) şi Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (SD), au criticat în faţa reprezentanţilor Consiliului şi Comisiei planul de salvare propus de Eurogrup pentru Cipru.

‘Este de neconceput să li se spună oamenilor că li se protejează economiile şi apoi să se vrea să li se impună’ o taxă, a spus liderul SD, Hannes Swoboda. Potrivit acestuia, oamenii vor pleca din Europa pentru că aici se aplică măsuri despre care înainte li se promisese că nu vor fi luate niciodată.

Reprezentantul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE) a spus, la rândul său, că ‘marii investitori, acţionarii şi administratorii băncilor sunt cei care ar trebui să plătească factura, nu deţinătorii de mici economii’.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor