O româncă poate decide soarta Ciprului

Bani (Epoch Times România)
Bogdan Costea
20.03.2013

O româncă este în mijlocul intenselor negocieri care au loc în Insula Afroditei, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional la Nicosia fiind Delia Velculescu. Ea lucrează la FMI de cel puţin 10 ani, fiind economist-senior la departamentul pentru Europa al Fondului. Conform Digi 24, presa din Cipru o numeşte „încântătoarea Delia”, dar vorbeşte şi despre puterea de negociere a româncei care a participat, în urmă cu câteva ore, la încă o întâlnire cu Nicos Anastasiades, preşedintele Ciprului. Este cea mai dură dintre membrii delegaţiei, spun jurnaliştii, şi reprezintă curentul ultra neo-liberal din FMI, fără a arăta vreo simpatie pentru invocata solidaritate europeană.

Ciprul a devenit recent cel mai „fierbinte” punct al crizei economice prin care trece Europa. Refuzul parlamentarilor de la Nicosia de a accepta condiţiile impuse de FMI şi de UE în schimbul unui împrumut de 10 miliarde de euro, fără care statul nu poate evita colapsul, a continuat să afecteze pieţele financiare din întreaga lume, afectând şi cursul leului.

Guvernanţii de la Nicosia şi reprezentanţii Comisiei Europene şi ai Fondului Monetar Internaţional au revenit la masa negocierilor miercuri, după ce Parlamentul a respins marţi seară condiţiile puse de creditorii internaţionali pentru acordarea împrumutului în valoare de 10 miliarde de euro. În schimbul banilor, oficialii europeni vor măsuri de austeritate severe, printre care şi naţionalizarea parţială a depozitelor bancare ale populaţiei, mai exact aplicarea unei taxe excepţionale.

Naţionalizarea depozitelor este una fără precedent în UE şi va avea, cel mai probabil, consecinţe asupra întregului sistem bancar european.

Sâmbătă, imediat după ce condiţiile eventualului împrumut au fost făcute publice, mii de ciprioţi au făcut cozi în faţa băncilor şi în faţa bancomatelor, în încercarea de a-şi scoate banii înainte ca taxa excepţională să intre în vigoare. Aceştia au descoperit însă că deja nu mai au acces la depozite. Intuind isteria creată şi retragerile masive de lichidităţi, banca centrală a Ciprului a dispus închiderea băncilor încă de sâmbătă – în mod normal, zi lucrătoare -, iar bancomatele nu funcţionau şi aveau afişate mesajul „conform instrucţiunilor băncii centrale”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor