Cipru va limita fluxul de bani în cadrul zonei euro

Cipru va impune controale fără precedent asupra deponenţilor băncilor cipriote care îşi retrag sau îşi mută banii, pe măsură ce se pregăteşte să redeschidă băncile joi, potrivit unui raport VOA.
Demonstraţii ale ruşilor ciprioţi în faţa Parlamentului din Nicosia, 27 martie 2013 (PATRICK BAZ / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
28.03.2013

Cipru va impune controale fără precedent asupra deponenţilor băncilor cipriote care îşi retrag sau îşi mută banii, pe măsură ce se pregăteşte să redeschidă băncile joi, potrivit unui raport VOA.

Ministrul cipriot al Finanţelor Michael Sarris susţine că aceste controale sunt necesare pentru a restabili încrederea în sistemul bancar al naţiunii insulare.

"Noi credem că un tip de controale de capital, care vor modera orice retrageri de capital, ar trebui să aibă loc pentru a restabili încrederea, ele urmând a fi eliminate într-o perioadă relativ scurtă de timp, în acord cu regulile generale ale zonei euro şi Uniunii Europene", a declarat Sarris.

Cipru a spus că persoanele care părăsesc insula mediteraneană pentru a merge în alte ţări nu pot lua cu ele mai mult de 3 831 de dolari. Restricţia vine după ce Cipru, una din cele 17 naţiuni din zona euro, şi-a asigurat un plan de salvare de 13 miliarde de dolari de la creditorii săi internaţionali. Ca parte a înţelegerii, Cipru a fost de acord să confişte 40 la sută sau mai mult din conturile neasigurate şi mai mari de 130 000 de dolari, pentru a înlesni obţinerea planului de salvare.

Cipru susţine că aceste controale vor avea loc iniţial timp de o săptămână, dar Veron crede că ele vor fi implementate mult mai mult timp, probabil mai multe luni.

Băncile din Cipru "au fost închise aproape două săptămâni, deponenţii confruntându-se cu unele restricţii cu privire la sumele pe care le puteau retrage de la bancomate, pentru a preveni o retragere masivă a banilor din conturi. Cipru a declarat miercuri seara că va creştere limita de la 128 la 383 de dolari. Dar incertitudinea închiderii băncilor a frustrat ciprioţii, inclusiv pe rezidentul din Nicosia, Andreas Antoniou.

Şeful celei mai mari bănci din Cipru a fost concediat. Directorul executiv al Bank of Cyprus, Yiannis Kypri, a fost concediat de banca centrală a naţiunii ca urmare a numirii unui administrator special pentru creditor. Preşedintele băncii şi-a prezentat demisia după ce a fost numit administratorul, dar consiliul băncii a respins cererea.

Bank of Cyprus este obligată să se restructureze în conformitate cu pachetul de salvare pe care Cipru l-a obţinut în această săptămână de la vecinii săi europeni, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Banca va absorbi o parte din activele celei de-a doua bănci ca mărime din Cipru, Cyprus Popular, de asemenea cunoscută sub numele de Laiki, care este în curs de închidere.

Cipru este a cincea naţiune din zona euro unde au fost necesare planuri de salvare de miliarde de dolari pentru a scăpa de faliment, după Grecia, Portugalia, Irlanda şi Spania.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor