După criza din Cipru, Rusia a efectuat raiduri la unele ONG-uri germane, Guido Westerwelle protestează

Germania s-a plâns marţi Rusiei despre o serie de raiduri fiscale asupra organizaţiilor non-guvernamentale (ONG-uri), inclusiv două grupuri germane de experţi, spunând că acţiunea ar putea afecta relaţiile bilaterale deja tensionate de criza din Cipru, potrivit unui raport Reuters.
Ministrul german de externe Guido Westerwelle, Bruxelles (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
27.03.2013

Germania s-a plâns marţi Rusiei despre o serie de raiduri fiscale asupra organizaţiilor non-guvernamentale (ONG-uri), inclusiv două grupuri germane de experţi, spunând că acţiunea ar putea afecta relaţiile bilaterale deja tensionate de criza din Cipru, potrivit unui raport Reuters.

Manevra vine la scurt timp după ce Rusia a percheziţionat Amnesty International şi a declarat război împotriva organizaţiilor care beneficiază de ajutor extern şi care monitorizează drepturile omului.

Inspecţiile fiscale asupra Fundaţiei Konrad Adenauer (KAS) şi asupra Fundaţiei Friedrich Ebert (FES) par a face parte dintr-o campanie mai amplă în curs de desfăşurare a Moscovei asupra ONG-urilor ruse şi occidentale, despre care activiştii susţin că vizează să sufoce dizidenţa politică.

KAS are legături cu Creştin-Democraţii (CDU) cancelarului Angela Merkel, iar FES este apropiată de principalul partid de opoziţie din Germania, Partidul Social Democrat (SPD).

Ministrul german de externe Guido Westerwelle l-a chemat pe şeful adjunct al ambasadei Rusiei la Berlin pentru a-şi exprima "îngrijorarea faţă de acţiunea concertată" a autorităţilor fiscale ruse, a declarat ministerul de externe pe Twitter.

De la revenirea sa la Kremlin în mai, preşedintele Vladimir Putin a semnat mai multe legi care înăspresc controalele asupra organizaţiilor non-guvernamentale, cerând celor care primesc finanţare externă să se înregistreze drept "agenţi străini", un termen care aminteşte de acţiunile din perioada Războiului Rece.

Kremlinul susţine că legile sunt necesare pentru a preveni spionajul anumitor grupuri asupra guvernelor străine, dar criticii lui Putin consideră aceste raiduri ale autorităţilor de stat, variind de la agenţi fiscali la inspectori de incendiu, drept hărţuire.

Creştin-Democraţii din Germania au declarat că autorităţile ruse au confiscat computerele din birou KAS din St Petersburg, în ceea ce a fost numită o acţiune "total inacceptabilă".

Un purtător de cuvânt al FES din Berlin a declarat pentru Reuters că biroul fundaţiei din Moscova a primit încă o vizită din partea inspectorilor fiscali marţi, deşi a adăugat că nu ar numi acţiunea un "raid", ci o întâlnire stabilită de dinainte.

Legăturile economice dintre Germania şi Rusia sunt în plină expansiune şi Putin a declarat că, pentru 2011, comerţul bilateral a totalizat 72 miliarde de dolari, dar Merkel a criticat aspru reprimarea dizidenţei de către Moscova.

Rusia este furioasă datorită modului în care a fost manevrată criza financiară din Cipru de către zona euro, unde deponenţii neasiguraţi în băncile de pe insulă - mulţi dintre ei ruşi bogaţi - vor pierde acum miliarde de euro ca urmare a condiţiilor unui plan de salvare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor