Mulţi ciprioţi vor face foame după convenirea acordului asupra planului de salvare de 10 miliarde de euro

De când organizaţia de caritate ''Solidariatea'' a început să acorde pachete cu alimente în Paphos (vestul Ciprului), anul trecut, tot mai multe familii sărace de ciprioţi au început să recurgă la ajutorul ei, săptămânal.
(photos.com)
Epoch Times România
27.03.2013

De când organizaţia de caritate ''Solidariatea'' a început să acorde pachete cu alimente în Paphos (vestul Ciprului), anul trecut, tot mai multe familii sărace de ciprioţi au început să recurgă la ajutorul ei, săptămânal. Acestea sunt incapabile să se întreţină pe fondul prăbuşirii multor afaceri, al pierderii de locuri de muncă şi creşterii preţurilor, în timp ce banii puţini din asistenţa socială au rămas la fel, scrie cotidianul britanic The Independent.

Chiar şi fondatoarea organizaţiei caritabile, Pavlina Patsalou Menelaou, a fost surprinsă de numărul mare de ciprioţi care au venit la porţile centrului de distribuţie, luni dimineaţa, când acesta s-a redeschis pentru prima dată după ce Bruxellesul a convenit un acord ''punitiv'', potrivit cotidianului menţionat, asupra unui plan de salvare de 10 miliarde de euro pentru Cipru.

'Ne aşteptăm să hrănim 88 de familii având în vedere că s-au prezentat 30 de familii suplimentare', a declarat Menelaou.

Aceşti oameni nu sunt oligarhi ruşi sau bancheri bogaţi legat de care UE a insistat să plătească partea lor din cele 5,8 miliarde de euro cât revin Ciprului. Pensionarii, mamele singure şi şomerii nu ştiu dacă plata următoare din asistenţa socială va sosi în tot acest haos, sau au fost în imposibilitate de a-şi accesa banii şi nu au avut la cine să apeleze.

'În acest Crăciun, nu au existat nici alimente, nici cadouri pentru copii, nimic', a declarat Tereza Evripidon, 24 de ani, al cărei soţ este şomer de doi ani. Ea încearcă să-şi întreţină fiica de şapte ani din plata asistenţei sociale de 600 de euro pe lună, dar, după plata chiriei, costurile mari la electricitate şi alte facturi, i-au rămas doar câţiva euro. S-a declarat ''foarte îngrijorată' cu privire la ceea ce viitorul ar putea aduce, în contextul în care este de aşteptat ca acordul Bruxellesului să aibă drept consecinţă creşterea şomajului peste nivelul actual de 14%. 'Mulţi oameni vor face foame', a avertizat Evripidon.

În timp ce persoanele care se adresează organizaţiei caritabile ''Solidaritatea'' nu îşi permit luxul de a se îngrijora de depozitele de peste 100.000 de euro îngheţate în bănci, ciprioţii aflaţi la vârsta pensionării nu ştiu dacă sau când îşi vor putea accesa banii.

'Credeţi că sunt oameni bogaţi?', a întrebat un om de afaceri. 'Sunt oameni care au muncit din greu toată viaţa lor, acestea sunt economiile lor. Dacă ai 100.000 de euro, înseamnă că ai muncit o viaţă întreagă', a adăugat el.

Mulţi ciprioţi din clasa de mijloc recunosc că, probabil, au luat credite ieftine prea uşor, dar populaţia este furioasă pentru că sunt pedepsite persoanele nepotrivite. 'Iau bani de la oamenii care au economisit pentru a-i avea la bătrâneţe', a declarat administratorul unui hotel, Andry Lambrou, de 47 de ani. 'Cei care au cumpărat diamante, îşi au încă banii lor', a adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor