Ciorbea dă semne că există: se sesizează din oficiu în cazul Monicăi Ridzi

Inert când a fost vorba de ordonanţa vizând plagiatul lui Victor Ponta sau de cea care a mutilat legea educaţiei, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi a declanşat o anchetă la Penitenciarul Gherla şi la Spitalul Penitenciar Jilava, după ce fostul ministru Monica Iacob Ridzi s-a plâns că drumul între cele două unităţi penitenciare a durat prea mult,
Avocatul Poporului, Victor Ciorbea (Epoch Times România)
Loredana Diacu
04.03.2015

Inert când a fost vorba de ordonanţa vizând plagiatul lui Victor Ponta sau de cea care a mutilat legea educaţiei, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi a declanşat o anchetă la Penitenciarul Gherla şi la Spitalul Penitenciar Jilava, după ce fostul ministru Monica Iacob Ridzi s-a plâns că drumul între cele două unităţi penitenciare a durat prea mult, relatează Hotnews.

Instituţia condusă de Ciorbea anunţă că s-a sesizat în urma articolelor apărute pe doua site-uri clujene: ziuadecj.realitatea.net şi stiridecluj.ro. şi că va ancheta în acest caz o "posibilă încălcare a art. 34 din Constituţia României referitoare la dreptul la ocrotirea sănătăţii, a dispoziţiilor din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a dispoziţiilor din Ordinul Ministrului Justiţiei nr. 433/2010, în cazul deţinutei Monica Iacob Ridzi".

Sesizarea din oficiu a Avocatului Poporului vine după ce în ultimele zile în presă a avut loc o campanie de victimizare a Monica Iacob Ridzi, care acuză că penitenciarele ţării nu asigură condiţii optime pentru oamenii bolnavi şi că închiderea sa (pentru fapte de corupţie), echivalează cu o sentinţa la moarte.

"Pentru un om bolnav ca mine, condamnarea la închisoare este de fapt o condamnare la moarte, pentru ca sistemul penitenciar, gestionat de Dumneavoastră, nu poate asigura mie şi sutelor de deţinuţi din România, minimul de decenţă şi non-umilinţă umană", scria în urmă cu o zi Monica Ridzi pe blogul personal, adresându-i Ministrului Justiţiei apelul de a merge personal în penitenciare pentru a vedea condiţiile în care sunt ţinuţi deţinuţii. Postarea fostului ministrului, care mai deplânge faptul că îşi vede copii "printr-un geam" a fost amplu mediatizată.

Reamintim că Ridzi a anunţat pe blogul sau, cu o zi înainte ca magistraţii ICCJ să o condamne la 5 ani de închisoare, că este foarte bolnavă, şi şi-a comparat soartă cu cea a bunicei sale, deportată în 1945 în Uniunea Sovietică.

"Numai Dumnezeu ştie câte zile mai am de trăit, dar mă rog Lui ca acele zile să le trăiesc lângă copiii mei, acasă", scria Ridzi, afirmând ca şi copii ei, care i-au fost alături, sunt şi ei afectaţi şi bolnavi.

Potrivit presei, drumul de la Penitenciarul Gherla din Cluj Napoca până la Spitalul Penitenciar Jilava a durat aproximativ 27 de ore şi câteva publicaţii au acuzat că nici avocatul fostului ministru nici soţul acesteia n-au ştiut nimic de soarta lui Ridzi în acest timp. Administraţia Naţională a Penitenciarelor a dat deja explicaţii în acest sens, înainte ca Ciorbea să se autosesizeze.

"La recomandarea formulată de medicul unităţii de detenţie, deţinuta în cauză a fost transferată la un penitenciar spital, pentru evaluare medicală de specialitate. Aceasta a plecat de la Secţia Exterioară Cluj, luni, 02.03.2015 şi a fost cazată la un penitenciar aflat pe traseu, în cursul aceleiaşi zile, după aproximativ 3 ore şi 30 de minute. În dimineaţa zilei de 03.03.2015, deţinuta a plecat spre unitatea de destinaţie, Penitenciar Spital Jilava, fiind consultată la cabinetul medical al unităţii înainte de deplasare. Pe traseu, pentru a asigura accesul la grup sanitar, apă potabilă şi mişcare în aer liber au fost efectuate cinci opriri, iar pentru a confirma starea de sănătate a deţinutei, aceasta a fost prezentată la cabinetul medical al unuia din penitenciarele aflate pe traseu", a precizat ANP.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor