Cioloş refuză jocul partidelor: "Guvernul va face organizarea alegerilor pe baza legislaţiei elaborate de Parlament" (video)
alte articole
Invitat luni în Parlament la Ora Premierului, Dacian Cioloş le-a cerut partidelor care cer revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin să îşi asume dezbaterea pe acest subiect în cadrul legislativului, în loc sa culpabilizeze Guvernul pentru refuzul de îşi asuma răspunderea în locul lor.
Premierul a reamintit în alocuţiunea sa că decizia privind alegerile locale a fost luată de către Parlament acum un an, incluziv în ceea ce priveşte alegerile locale cât şi cele parlamentare, iar subiectul a fost repus în discuţie abia după ce în noiembrie, cu ocazia protestelor, o parte din societate a cerut în stradă, revenirea la alegerile în două tururi, ca un element ce ar putea contribui la reînnoirea clasei politice.
"La acea vreme partidele politice nu au dat semne că doresc redeschiderea discuţiei privind modificarea legii!", a afirmat premierul, adăugând că Guvernul pe care îl conduce şi-a asumat organizarea alegerilor în mod nepărtinitor, după ce guvernele anterioare au fost acuzate de organizare defectuoasă.
Cioloş a ţinut să sublinieze că Guvernul va organiza viitoarele alegeri pe baza legislaţiei elaborate de Parlament.
"Considerăm că aici în Parlament e locul dezbaterilor şi deciziilor pentru modificarea legislaţiei privind alegerile!', a declarat premierul reamintind că în urma consultării cu partidele parlamentare nu a constatat existenţa unei majorităţi care să susţină revenirea la alegeri în două tururi.
În acest context, a precizat Cioloş, problema schimbării legislaţiei în domeniu trebuie tranşată în Parlament, iar partidele ar trebui să îşi asume dezbaterea pe această temă, în loc să acuze Guvernul.
"Guvernul, oricum, în sistemul în care ne aflăm nu poate să intervină şi să modifice definitiv legislaţia fără acordul Parlamentului şi, din acest punct de vedere, existenţa unei majorităţi mi se pare esenţială.", a declarat Cioloş, precizând că multe dintre partidele cu care a discutat nu au exprimat o poziţie fermă împotriva revenirii la două tururi de scrutin.
"Partidele care îşi doresc modificarea legislaţiei acum trebuie să îşi asume dezbaterea (în Parlament) nu culpabilizând Guvernul că nu doreşte să folosească instrumente de modificare a legii, sistem de modificare pe care în urmă cu ceva vreme îl contestau aceste partide când guverne precedente l-au folosit.", a mai adăugat şeful Executivului.
În opinia premierului, o discuţie şi o asumare în Parlament a unei legi privind revenirea la tururi de scrutin ar duce la un câştig pentru democraţie în România, mai ales în aceste momente în care există din partea societăţii o dorinţă de evoluţie din acest punct de vedere iar intervenţia Guvernului în acest proces nu i se pare utilă.
"Nu am considerat ca fiind util în acest proces democratic ca Guvernul să vină prin OUG şi să impună puncte de vedere, pentru că acelaşi comportament, atunci când s-au modificat prin OUG legea privind alegerea preşedintelui, sau legea privind primarii, trecerea primarilor de la un partid la altul, acest comportament al guvernului în vremea respectivă a fost contestat, inclusiv din Parlament.
Deci eu cred că avem nevoie de un punct zero, de un punct de plecare în care fiecare instituţie să-şi asume rolul pe care îl are în acest sistem democratic şi din acest motiv nu am vrut să intru în acest joc. Dar încă o dată, cred că o discuţie pe proiectele de lege privind votul în două tururi care sunt în Parlament nu ar face decât bine democraţiei din Parlament.", a adăugat Cioloş.
Mai mult, o dezbatere reală în Parlament pe acest subiect, pe proiectele de lege existente, vizând revenirea la două tururi de scrutin, proiecte care sunt depuse de Parlament, ar fi o dovadă de respect faţă de aceşti cetăţeni, a declarat premierul.