Cum răspunde Cioloş ultimatumului dat de Dragnea pe tema salariului minim

Cu doar două zile în urmă, şeful PSD Liviu Dragnea i-a dat un ultimatum premierului Dacian Cioloş pe tema măririi salariului minim - până cel târziu marţi să dea "o declaraţie fermă prin care să spună când se măreşte salariul minim"
Dacian Cioloş.
Dacian Cioloş. (Epoch Times)

"Eu sunt conştient de nevoia de a echilibra lucrurile între sectorul bugetar şi sectorul privat, dar, pe de altă parte, e important să facem lucrurile acestea în mod rezonabil şi având în vedere impactul pe care astfel de decizii pot să-l aibă. Am avut o primă discuţie cu sindicatele şi am convenit un calendar, urmează ca vineri să aibă loc o primă discuţie informală pe câteva analize, pe care şi Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii le pregătesc.

Deci va avea loc vineri această discuţie, împreună cu Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor, Patronatele şi Sindicatele, urmând ca la începutul săptămânii viitoare să convocăm în mod formal Comisia tripartită care trebuie să fie în măsură să ia aceste decizii. Pe baza analizelor pregătite, pornind de aici, noi suntem conştienţi că într-un fel sau altul Guvernul trebuie să ia o decizie până la sfârşitul acestui an vizavi de situaţia salariului minim, indiferent că este vorba de menţinerea salariului minim actual sau de modificarea lui", a declarat luni premierul Dacian Cioloş, întrebat de ultimatumul dat de PSD, potrivit Agerpres

Şeful Executivului susţine că va lua decizia privind salariul minim pe baza acestor analize.

"Ca să vă spun sincer şi mai direct, pe mine mă îngrijorează nu doar impactul asupra bugetului de stat, care este minim după ce deja au fost crescute salariile bugetarilor cu acel 10%, sunt şi sectoare economice care nu lucrează la nivelul salariului minim şi am avut anumite contacte informale cu anumiţi reprezentanţi ai mediului de afaceri.

Însă avem, pe de altă parte, câteva sectoare care sunt intensive în mână de lucru, care au un nivel al profitului care este deja fragil şi acolo cred că trebuie să ne uităm mai atent şi să vedem care poate să fie impactul anumitor decizii asupra acestor sectoare", a adăugat Cioloş.

Ultimatumul lui Dragnea

"Eu aştept cu mare interes o declaraţie clară din partea primului ministru, să ne spună când prognozează că se va mări salariul minim. Nu suntem de acord cu această amânare sine die. Aşteptăm astăzi, mâine, poimâine, poate marţi cel mai târziu, o declaraţie fermă din partea primului ministru prin care să ne spună când se măreşte salariul minim.

Nu putem accepta ca în continuare, în România, balanţa dintre capital şi banii pentru cei care muncesc să fie de 60% pentru capital şi 39,3% pentru cei care muncesc. Aşa ceva este inadmisibil. Cei care încearcă să ne spună că nu trebuie să fie mărit salariul minim să funcţioneze o lună cu 1.050 de lei", a declarat sâmbătă Liviu Dragnea, citat de Agerpres.

Întrebat dacă declaraţia lui reprezintă un ultimatum adresat premierului pentru ca PSD să voteze bugetul pe 2016, şeful PSD a explicat că "este o solicitare fermă şi nu făcută în glumă, din partea PSD, pentru că este vorba de 1,2 milioane de români pentru care 120 de lei poate să însemne că au bani pentru plata căldurii, iarna".

Guvernul Cioloş a decis ca salariul minim nu va mai creşte în ianuarie de la 1.050 lei la 1.200, aşa cum era preconizat, noul Executiv motivând că nu poate realiza estimarea impactului asupra economiei într-un timp aşa scurt.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne