Cioloş, despre ascensiunea AUR: Iohannis a preferat alianţa "contra firii". O dezamăgire de care profită un partid pro-rus

Dacian Ciolos
Dacian Ciolos (Epoch Times România)

Fostul preşedinte USR Dacian Cioloş a declarat joi, într-un interviu acordat Epoch Times România, că ascensiunea AUR pe scena politică ar fi rezultatul unei mari dezamăgiri existente în societatea românească. În plus, Cioloş le reproşează celor din AUR că singura soluţie prezentată de ei este cea a “pumnului”.

Potrivit lui Cioloş, această dezamăgire a fost alimentată, printre altele, de neîndeplinirea aşteptărilor pe care românii le-au avut în privinţa USR sau de decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a susţine “alianţa contra firii” [PSD-PNL-UDMR] pentru a “elimina orice risc de suspendare”.

De asemenea, Cioloş a afirmat că partidul condus de George Simion şi Claudiu Târziu este unul “extremist, naţionalist, pro-rus şi anti-european”, adăugând că, indiferent de declaraţiile AUR în Parlament sau mass media, “modul lor de acţiune nu are nimic de a face cu valorile europene”.

“Pe de altă parte, criza pandemiei şi apoi criza energiei a creat acel val de emoţie şi mai mare în societate, pe care a surfat şi surfează în continuare AUR, fără să prezinte alternativa”, a precizat Cioloş.

Totodată, liderul USR consideră că AUR a folosit nemulţumirile românilor pentru a acumula capital electoral şi că, prin acţiunile sale violente şi agresive [precum agresarea fizică a ministrului Energiei în Parlament – n.r.], contribuie la adâncirea conflictului din societate.

În continuare, redăm dialogul dintre Cioloş şi Epoch Times România pe această temă:

Cioloş: Mesajul pe care îl transmit votanţilor este că am sentimentul că încă putem recupera în interiorul partidului o credibilitate şi o motivaţie internă, dincolo de declaraţii mai mult sau mai puţin pompoase, prin decizii care să fie luate în interiorul partidului. Sunt conştient că, în paralel, partidul trebuie să facă şi o opoziţie, trebuie să fie prezent pe scena politică credibil, cu mesaje puternice, clare care să contrabalanseze mesajele extremiste care cresc foarte mult. Vedem violenţa, agresiunea, nu doar verbală, dar şi fizică, ceea ce face AUR. Trebuie să arătăm românilor că nu asta înseamnă opoziţie. Agresiunea, violenţa nu fac decât să crească şi mai mult conflictul din societatea românească şi nu de asta avem nevoie. Da, statul trebuie reformat dar cei de la putere abuzează în momentul de faţă de majoritatea puternică pe care o au să îşi rezolve problemele lor de partid, să creeze sinecuri pentru membrii de partid. Vedem că până acum s-au înţeles doar pe împărţirea posturilor, în rest nu avem aproape niciun subiect esenţial pe care să se fi înţeles şi să ia măsuri în interesul cetăţenilor. Opoziţia înseamnă să prezinţi o alternativă. AUR nu prezintă decât alternativa pumnului şi a urletului până acum.

Reporter: Cum explicaţi ce ne arată cifrele? USR a obţinut peste 22% la europarlamentare, acum vedem un AUR care a crescut şi, potrivit unor sondaje, este considerabil peste USR. În opinia dumneavoastră, de ce s-a dus speranţa românilor spre AUR mai degrabă decât spre USR?

Cioloş: Pentru că noi am fost la guvernare. AUR nu a fost, a stat pe margine. Doar a urlat, doar a agresat şi verbal şi fizic, nu a prezentat o alternativă. Dar atunci, într-o situaţie de criză, când emoţiile sunt mai mari decât într-o situaţie obişnuită, probabil că o parte din societate aşteaptă şi o astfel de manifestare pe care AUR a avut-o. USR a căutat soluţii la guvernare fiind, atât timp cât acest lucru a fost posibil. După care, dat afară fiind la guvernare, aşa la bucată, ministru cu ministru dat afară din Guvern, şi măsură cu măsură respinsă sau lăsată deoparte, această emoţie s-a amplificat.

Vă spuneam că publicul care ne-a susţinut pe noi, foarte exigent fiind, avea de la noi probabil aşteptări pe care nu le-am îndeplinit cât am fost la guvernare şi nici nu am fost capabili să explicăm suficient de clar şi de convingător de ce nu am putut să le îndeplinim. Pe de altă parte, criza pandemiei şi apoi criza energiei a creat acel val de emoţie şi mai mare în societate, pe care a surfat şi surfează în continuare AUR, fără să prezinte alternativa.

Din punctul meu de vedere, în perioada următoare, pe măsură ce ieşim încet încet din aceste două crize, va rămâne molozul pe jos, inclusiv moloz al distrugerilor comportamentului celor de la AUR dar şi a felului în care s-a guvernat şi se guvernează şi va trebui reconstruit. Vor trebui soluţii. Nu am văzut nicio soluţie din partea AUR decât pumnul şi liderii arată foarte clar că asta e soluţia. Noi am propus o moţiune simplă, o dezbatere în Parlament în care ministrul [Energiei, Virgil Popescu – n.r.] să vină să ne explice de ce nu a fost capabil să pună în aplicare promisiunile pe care le-a făcut, şi am vrut dezbatere şi am venit şi cu soluţii – reducerea TVA-ului, care ar fi avut şi ar avea un impact direct în facturile oamenilor – deci am venit cu propuneri. Cei de la AUR au venit şi ei cu propunerea lor de a-l lua de gât pe ministru şi de a-l arunca.

Nu aşa se rezolvă problemele. Aici există o diferenţă şi noi, USR, va trebui să arătăm că avem fermitate, avem determinare dar venim şi cu soluţii, pentru că ceilalţi nu propun soluţii decât soluţia pumnului. România nu va evolua cu pumnul, nu va evolua cu minciuni, cu agresiuni. Aţi văzut că liderii celor de la AUR… nici măcar colegii lor extremişti din celelalte state membre europene nu îi acceptă la masă pentru că pe gustul lor sunt prea agresivi, prea extremişti şi riscă să le strice şi lor imaginea la nivel european.

Reporter: Cum vă explicaţi că în societatea românească curentul AUR a prins atât de bine?

Cioloş: Pentru că e o mare dezamăgire în societate. Ceea ce s-a întâmplat cu spargerea acestei coaliţii şi aducerea PSD-ului la guvernare eu sunt convins că a dezamăgit foarte multă lume care l-au votat pe Klaus Iohannis. Inclusiv noi l-am votat pentru că ne-a promis exact asta: ţinerea PSD-ului şi a oricărei forme de extremism în opoziţie şi construcţia cu forţe politice care vin cu un program de modernizare a României, cu un program de reforme.

Şi preşedintele Klaus Iohannis a preferat în toamnă să susţină o alianţă “contra firii”, o înţelegere care doar să îl ţină pe el la putere şi să elimine orice risc de suspendare – e o presupunerea pe care eu o fac pentru că nu văd altă logică. Şi asta, evident, a supărat multă lume. […] O dezamăgire care a creat o emoţie negativă foarte puternică de care profită un partid extremist, naţionalist, pro-rus, din păcate, şi anti-european. Oricât ar declara ei la câte o intervenţie prin Parlament sau presă, dacă ne uităm la realitate, la acţiunea lor, modul lor de acţiune nu are nimic de a face cu valorile europene.

Reamintim în acest context, că, luni, dezbaterea moţiunii simple contra ministrului Energiei, Virgil Popescu, a fost una cu scântei. George Simion s-a dus peste Popescu în timp ce liderul PNL îşi susţinea discursul la tribuna Camerei Deputaţilor, i-a înfipt mâna în ceafă şi a început să urle la el. Detalii despre incident aici.

În urma incidentului, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a anunţat, marţi, că a deschis dosar penal pentru infracţiunea de ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice pe numele lui George Simion. Detalii aici.

Vă invităm să urmăriţi interviul integral.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne