Cioloş: Corupţia nu poate fi eliminată atâta vreme cât oamenii continuă să dea bani la medici sau la ghişeu
alte articole
Simpla modificare a legislaţiei şi buna funcţionare a Justiţiei nu sunt suficiente pentru eliminarea corupţiei atâta vreme cât nu există şi o schimbare de atitudine în rândul cetăţenilor, a opinat marţi, la deschierea dezbaterii publice privind noua Strategie Naţională Anticorupţie, premierul Dacian Cioloş.
"Corupţia ucide! Vă amintiţi de acest slogan, în urmă doar cu câteva luni, şi iată că vedem astăzi, în multe situaţii — corupţia coroborată cu indiferenţa — şi e important să subliniem acest lucru — poate să ucidă literalmente, am văzut cazuri în sănătate, şi poate să ucidă social prin alienare, atunci când aceste ingrediente — corupţia şi indiferenţa — le întâlnim în educaţie (...).
Ca să dau doar două exemple din două domenii în care există un sentiment clar în societate că avem nevoie de reformă, dar avem impresia că această reformă trebuie să vină doar din partea statului sau a Guvernului.
Pot să vă asigur că în ambele domenii — şi în sănătate şi în educaţie — trebuie luate măsuri politice sau guvernamentale ferme, dar în ambele domenii, fără o schimbare de atitudine din partea noastră, ca beneficiari ai serviciilor publice din sănătate şi din educaţie, nu o să reuşim să eliminăm nici corupţia şi mai ales indiferenţa", a declarat Dacian Cioloş, citat de Agerpres.
Corupţia din sistem nu poate fi însă eliminată atâta vreme cât oamenii continuă să dea bani la ghişeu sau să strecoare bani în buzunarul medicului.
"Atât timp cât, încă după douăzeci şi ceva de ani, după ce am trecut la democraţie încă mai facem diferenţa - ăsta e sentimentul meu personal - între ce e al meu e al meu şi am grijă şi ce e al statului e al tuturor deci pot să bag mâna până la cot pentru că nu e responsabilitatea mea, câtă vreme încă mai trenează în societate mentalitatea aceasta putem lua orice decizii la nivel guvernamental pentru că ele nu o să-şi facă efectul.
Aici mă gândesc de la atenţia pe care o acordăm la ghişeu - până la bani strecuraţi în buzunarul medicului - cu sau fără voia lui - aici vorbesc de atitudinea noastră a fiecăruia până la corupţia din marile proiecte de infrastructură. Fiecare act de corupţie slăbeşte statul român şi ne îndepărtează de o societate sănătoasă", a mai precizat Dacian Cioloş, citat de Mediafax.
Şeful Executivului a subliniat că statul nu poate face tot ceea ce este necesar în societatea românească fără implicarea activă a cetăţenilor.
"Ce se va întâmpla după acest Guvern depinde în mare măsură de fiecare dintre noi, depinde de votul pe care îl vom da la alegerile parlamentare de la sfârşitul anului, depinde de modul în care fiecare dintre noi ne vom manifesta aşteptările ca cetăţeni de la statul român, de la administraţie, de la oamenii politici care ne conduc şi depinde mai ales de ceea ce vom face fiecare dintre noi.
Cred că trebuie să intrăm din ce în ce mai mult într-o democraţie participativă şi nu una pasivă, adică nu doar să cerem şi să aşteptăm de la alţii să facă anumite lucruri. (...)
Instituţiile au anumite responsabilităţi, dar, cu atât mai mult, după câteva luni în poziţia de prim-ministru sunt conştient că statul nu poate face tot ceea ce e de făcut în societatea românească fără o implicare individuală şi o asumare individuală a responsabilităţilor fiecăruia dintre noi. Şi cumva din această perspectivă trebuie văzută şi strategia anticorupţie", a explicat Dacian Cioloş.