Cioloş a pledat la ONU pentru crearea unei Curţi Internaţionale împotriva Terorismului

Răspunsul la terorism necesită o acţiune multilaterală, bazată pe dreptul internaţional, motiv pentru care România şi Spania au propus crearea unei Curţi Internaţionale împotriva Terorismului, a susţinut Cioloş la Adunarea Generală a ONU.
Dacian Cioloş (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Ana Ion
22.09.2016

România şi Spania au propus crearea unei Curţi Internaţionale împotriva Terorismului, a declarat premierul Cioloş în alocuţiunea sa de la Adunarea Generală a ONU, desfăşurată la New York, adăugând că nu există pace, nici securitate fără dezvoltare.

''Mai mult ca oricând, lumea se află în faţa unor provocări care cer soluţii globale. Conflicte care nu încetează de mai mult timp, flagelul terorismului, catastrofe naturale, sărăcia, excluziunea socială, populaţii deplasate, – sunt tot atâtea provocări pe care trebuie să le abordăm în mod durabil, printr-o tratare globală. Lumea noastră este împinsă din ce în ce mai mult să caute soluţii inclusive. Nu există pace, nici securitate fără dezvoltare. Obiectivele Dezvoltării Durabile ne oferă o nouă şansă tuturor şi reprezintă un impuls universal pentru transformarea lumii", a declarat Cioloş, citat de gândul.info.

Premierul a mai precizat că este nevoie de mai multă integrare la nivelul diferitelor strategii privind schimbările climatice, dezvoltarea, ajutorul umanitar, eradicarea foametei, creşterea economică şi edificarea păcii.

De asemenea, Cioloş a abordat subiectul conflictelor îngheţate din jurul Mării Negre, afirmând că acestea generează regrese în ceea ce priveşte perspectivele de dezvoltare durabilă.

"Conflictele rămân o ameninţare permanentă şi gravă la adresa stabilităţii din regiune şi din afara sa. Aceste conflicte pun în aşteptare perspectiva prosperităţii şi a respectării principiilor şi normelor dreptului internaţional. Suntem profund îngrijoraţi de utilizarea de tactici de luptă hibride şi de anexarea ilegală a teritoriilor'', a adăugat premierul român.

Premierul a mai afirmat că instabilitatea în creştere din Orientul Mijlociu, cu epicentrul în Siria, este o sursă majoră de proliferare a terorismului, a migraţiei masive, a riscurilor de instabilitate pentru întreaga lume şi a opinat că această instabilitate trebuie să fie abordată cu determinare.

"Trebuie să încurajăm procesul de reconciliere în ţările afectate de instabilitate, prin crearea de politici care vizează promovarea unor punţi între comunităţi şi pentru a asigura incluziune şi reprezentare corespunzătoare. Ar trebui să reflectăm mai mult asupra unei strategii pentru reconstrucţia post-conflict, bazându-ne pe obiectivele de dezvoltare durabilă şi ţintele lor, fie în Siria, Irak, Libia sau Yemen, şi să continuăm discuţiile cu privire la procesul instituţional şi contribuţiile financiare necesare, cu toate părţile implicate'', a subliniat Dacian Cioloş.

Nu în ultimul rând, Dacian Cioloş a susţinut că România este convinsă de rezolvarea conflictului israeliano-palestinian ca fiind una dintre cele mai importante sarcini pe care trebuie să le îndeplinim şi care ar putea constitui un punct de cotitură pe drumul înapoi spre stabilizare, respectarea drepturilor fundamentale, acceptarea reciprocă şi prosperitate.

''Îmi exprim aprecierea pentru progresele considerabile realizate în ultimele câteva luni, în lupta împotriva Daesh în Libia, Irak sau Siria. Este de maximă urgenţă să nu le permitem să-şi găsească refugii sigure în alte zone, precum şi să luăm toate măsurile pentru a opri fluxul de luptători străini să li se alăture. Dar acesta este doar un singur pas. Zonele eliberate au nevoie de reconstrucţie şi stabilizare. Ideea că răspunsul la terorism necesită o acţiune multilaterală, bazată pe dreptul internaţional a fost susţinută de România de ceva timp. Din acest motiv, România şi Spania au propus crearea unei Curţi Internaţionale împotriva Terorismului, ca mijloc de a asigura tragerea la răspundere a celor vinovaţi de crime oribile care continuă şi în prezent'', a mai adăugat Dacian Cioloş.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor