Ciolacu, reacţie după ce Ponta a anunţat că a inundat intenţionat sate româneşti

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că nu ar fi procedat aşa cum a făcut Victor Ponta (până de curând consilier al său), care, în 2014, în calitate de premier a decis să deschidă "valea de la Porţile de Fier pentru a evita inundarea Belgradului", cu riscul inundării, însă, a unor sate româneşti.
Întrebat dacă e de acord cu poziţia lui Ponta, respectiv că "a trebuit să inundăm românii ca să salvăm Belgradul", Ciolacu a negat.
"Să vă răspund eu pentru ce a primit domnul Victor Ponta cetăţenie sârbă? Îmi cer scuze, vă ascult, nu ştiu. (...) A fost o decizie guvernamentală luată de prim-ministrul Victor Ponta. Eşti prim-ministru, iei decizii, câteodată mai greu de explicat. Din punctul meu de vedere, nu aş fi luat această decizie", a răspuns Marcel Ciolacu, potrivit News.ro.
Fostul premier PSD Victor Ponta, în prezent candidat independent la preşedinţia României, a dezvăluit că în 2014 a ordonat deschiderea Porţilor de Fier pentru a salva Belgradul, cu preţul inundării unor sate româneşti.
Ponta a făcut această declaraţie neaşteptată în cadrul podcastului „Hai, live! cu Turcescu şi Andronic”, difuzat miercuri. El a povestit că, în timpul inundaţiilor din 2014, a decis personal să deschidă ecluzele de la Porţile de Fier pentru a evita dezastrul în capitala Serbiei, Belgrad, chiar dacă această măsură a dus la inundarea unor localităţi de pe malul românesc al Dunării.
„Am dat ordin structurilor româneşti să deschidă valea la Porţile de Fier şi, astfel, Belgradul a fost salvat. S-a inundat doar o suburbie. Dacă nu luam acea decizie, întreg Belgradul era sub apă”, a spus Ponta în timpul emisiunii.
Fostul premier a recunoscut că decizia a afectat comunităţi din România: „Da, s-a inundat partea noastră. Dar am colaborat cu ISU, am evacuat oamenii, am oferit despăgubiri rapid. N-a aflat presa la vremea aceea. Au fost sate în aval...”
Întrebat de Robert Turcescu dacă a preferat să sacrifice localităţi româneşti în locul celor sârbeşti, Ponta a oferit un răspuns franc, cu accente ironice: „Cred că pe Dinescu l-am inundat atunci şi de aia nu mă mai invită nici acum să-nvârt un ciolan… Da, dar i-am dat despăgubiri. Mai mult decât făcea crama lui de la Cetate. Hai să fim serioşi, era vorba de Belgrad! Oraşul unde Iancu de Hunedoara l-a învins pe Mahomed Cuceritorul! Să fi lăsat Belgradul sub apă ca să salvăm crama lui Dinescu?! Lasă, că s-a refăcut, e foarte bună acum.”