Marilyn Monroe a Hong Kong-ului se alătură actorului Chow Yun-fat în susţinerea mişcării Occupy Central



Fosta actriţă Cherie Chung, numită “Marilyn Monroe” a Hong Kong-ului în anii 1980 datorită frumuseţii sale.
Fosta actriţă Cherie Chung, numită “Marilyn Monroe” a Hong Kong-ului în anii 1980 datorită frumuseţii sale. (Francois Guillot /AFP/Getty Images)

Fosta actriţă Cherie Chung este cea mai recentă celebritate a Hong Kong-ului care şi-a exprimat susţinerea pentru mişcarea Occupy Central.

În 29 octombrie, Chung, care a fost numită “Marilyn Monroe” a Hong Kong-ului în anii 1980 datorită frumuseţii sale, a organizat o expoziţie de fotografii în parcul creativ Huashan din Taiwan.

Intitulată “Pentru Hong Kong, cu dragoste”, expoziţia a prezentat o serie de fotografii realizate de fosta actriţă şi care surprind Hong Kong-ul, în special scene cu Stânca Leului (Lion Rock) şi zonele sale rezidenţiale învecinate.

Chung a notat la expoziţie: “Oamenii din Hong Kong lucrează într-adevăr din greu, încercând să facă tot ce pot având în vedere situaţia lor actuală; acesta este exact Spiritul Stâncii Leului’”.

Stânca Leului este un punct de referinţă în Hong Kong, ajuns recent pe primele pagini ale ziarelor după ce manifestanţii pro-democraţie s-au căţărat pe stâncă pentru a agăţa un banner galben de 28 de metri pe care era scris, sub un desen cu o umbrelă, mesajul “Doresc un vot universal adevărat”.

“Spiritul Stâncii Leului” a devenit un termen popular după difuzarea în anii 1970 a unui serial de televiziune produs în Hong Kong, numit “Sub Stânca Leului.”

Serialul descrie încercările şi greutăţile clasei muncitoare din Hong Kong, care s-a stabilit în apropierea dealului unde este situată stânca, şi modul în care oamenii îşi depăşesc problemele prin perseverenţa lor deosebită, prin ajutorul reciproc şi prin bunăvoinţă.

Întrebată dacă s-a gândit să facă poze mişcării Occupy Central, Chung a răspuns: “Deja există prea multe fotografii şi sunt foarte tristă că există multe ştiri negative legate de aceste proteste.”

“O rezoluţie paşnică poate fi obţinută doar prin iubire şi pace şi Hong Kong-ul va fi cu siguranţă un loc mai bun după aceea. Sper ca guvernul din Hong Kong este unul credibil şi responsabil”, a concluzionat Chung.

Suportul celebrităţilor

Mai multe celebrităţi din Hong Kong şi-au manifestat public suportul şi aprobarea pentru "Mişcarea Umbrelelor" iniţiată de manifestanţii pro-democraţie.

Printre figurile culturale importante se numără Andy Lau, Anthony Wong, Chapman To, Denise Ho şi, nu în ultimul rând, Chow Yun-fat, coleg de platou cu Chung în renumitul ei film din 1987, “An Autumn’s Tale”.

Ca răspuns la suportul tot mai puternic al starurilor din Hong Kong, Beijing-ul a întocmit în secret o listă neagră pe care se regăsesc 47 de vedete – probabil un efort din partea regimului comunist chinez de a încerca să îi reducă la tăcere prin atacarea veniturilor lor.

Cântăreaţa de muzică pop Denise Ho obţine 80% din veniturile sale din China continentală dar, după ce şi-a manifestat public suportul pentru mişcarea Occupy în cursul verii, ea nu a mai fost invitată în China. De asemenea, Ho şi-a pierdut, fără niciun motiv, sponsorizarea pentru un brand în domeniul modei.

Totuşi, acest lucru nu a oprit-o pe Ho să se ducă în locurile de protest ale mişcării Occupy şi să comenteze activ pe pagina ei de Facebook.

Într-adevăr, aparatul de cenzură al regimului chinez pare să aibă un efect neînsemnat asupra celebrităţilor din Hong Kong, şi în unele cazuri aceste măsuri s-au întors împotriva regimului.

După scurgerea informaţiei privind lista neagră a Beijing-ului, proeminenţii actori Chow Yun-fat şi Anthony Wong au declarat că ei nu sunt deloc deranjaţi de listă.

În mod ironic, cenzura Beijing-ului, sau mai degrabă frica de a fi cenzurat sau de a-şi pierde veniturile, l-a determinat pe un artist internaţional să îşi retragă “suportul” pentru "Mişcarea Umbrelelor".

Astfel, după ce purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe a avertizat străinii să nu se implice în proteste, saxofonistul Kenny G, a cărui muzică este populară în China, a şters de pe Twitter o fotografie ce i s-a făcut în timp ce vizita un loc de protest al mişcării Occupy.

Kenny G a postat un mesaj pe mass-media socială şi a declarat: “Eu doar am dorit să împărtăşesc dorinţa mea pentru Pace în Hong Kong şi în întreaga Chină, deoarece mă simt foarte apropiat de China şi ţin mult la ea.”

“Vă rog să nu confundaţi semnul meu pentru Pace cu orice alt semn în afară de cel pentru Pace”, a concluzionat artistul.

Cu siguranţă Kenneth Bruce Gorelick (Kenny G) nu are “Spiritul Stâncii Leului”.

Mai jos vă prezentăm o listă cu câteva dintre celebrităţile din Hong Kong, dar şi cu vedete internaţionale care au intrat în vizorul aparatului de cenzură al Beijing-ului, conform mai multor publicaţii din Hong Kong:

Chow Yun-fat ; Andy Lau; Tony Leung Chiu-wai; Anthony Perry Wong Chau-sang; Anthony Wong Yiu-ming; Ang Lee; Aaron Kwok; Chapman To; Nick Cheung; Gigi Leung; Sammi Cheng; Takeshi Kaneshiro; Paul Wong; Gloria “G.E.M.” Tang; Michelle Chen; Denise Ho; William Şo; Ronald Cheng; “Ashin” Chen Hsin-hung; Giddens Ko; Deserts Chang; Kay Tse; Stephen Au; Gloria Yip; Sheren Tang; Hins Cheung; Albert Leung (Lin Xi); Jenny Tseng; Charlene Choi