Reporteri din Hong Kong, atacaţi de opozanţi ai mişcării pro-democraţie



Un manifestant pro-guvern (centru) trage cu putere de cravata unui reporter TVB (st) în timpul unui miting împotriva mişcării pro-Democraţie “Ocupaţi Centrul” desfăşurat în cartierul Tsim Sha Tsui din Hong Kong, 25 octombtrie 2014.
Un manifestant pro-guvern (centru) trage cu putere de cravata unui reporter TVB (st) în timpul unui miting împotriva mişcării pro-Democraţie “Ocupaţi Centrul” desfăşurat în cartierul Tsim Sha Tsui din Hong Kong, 25 octombtrie 2014. (Screenshot/Facebook of Hong Kong Press Photographers Association)

Patru jurnalişti ai unor entităţi media din Hong Kong au fost atacaţi violent de manifestanţi pro-guvernamentali în timpul unui miting desfăşurat sâmbătă împotriva mişcării pro-democraţie Occupy, conform presei din Hong Kong. Jurnaliştii din Hong Kong, prin asociaţiile lor, au condamnat violenţele.

Doi cameramani şi un reporter ai postului de televiziune TVB şi o reporteră de la Radio Televiziunea din Hong Kong (RTHK) au fost bătuţi cu brutalitate în seara zilei de 25 octombrie în cartierul Tsim Sha Tsui din Hong Kong în timp ce transmiteau ştiri despre mitingul organizat de trei ONG-uri anti-Occupy – Mişcarea Panglicii Albastre, Alianţa pentru Susţinerea Forţei Noastre de Poliţie şi Alianţa Dreptăţii din Hong Kong.

În timp ce un cameraman TVB filma o scenă în care aproximativ 1.000 de manifestanţi anti-Occupy denunţau mişcarea de nesupunere civilă, camera sa a fost trântită intenţionat pe jos de un manifestant, a declarat acesta ziarului Ming Pao Daily News din Hong Kong.

Când cameramanul a încercat să reclame atacul la poliţie, el a fost înconjurat şi lovit cu pumnii şi picioarele de un grup de manifestanţi, mulţi dintre ei purtând panglici albastre pe tricouri. Cei doi colegii ai săi care au venit să îl ajute au fost de asemenea bătuţi de grupul de manifestanţi.

O fotografie publicată de Asociaţia Fotografilor de Presă din Hong Kong surprinde un bărbat ce poartă o panglică albastră în timp ce trage cu putere de cravata unui reporter TVB.

Cei trei jurnalişti TVB au suferit răni pe faţă şi pe corp în urma agresiunii, iar hainele le-au fost rupte.

Reportera Wong Wing-yin de la RTHK a fost de asemenea rănită de manifestanţii anti-Occupy. Câteva femei care manifestau au înjurat-o pe Wong şi i-au cerut să nu mai transmită, în timp ce o altă persoană a încercat să îi smulgă legitimaţia de presă de la gât, a declarat Wang pentru ziarul Ming Pao.

Wong a căzut în timp de era împinsă şi târâtă de manifestanţii violenţi. Şi ea a fost lovită brutal cu picioarele.

Atacurile asupra jurnaliştilor au fost puternic condamnate de societatea civilă din Hong Kong. Pe 26 octombrie, şase noi asociaţii şi sindicate din Hong Kong au publicat o declaraţie comună pentru a condamna atacurile violente de sâmbătă.

Pe 26 octombrie, 60 de angajaţi şi foşti angajaţi ai TVB au publicat de asemenea o declaraţie comună pentru a condamna atacurile şi pentru a cere conducerii companiei să boicoteze raportarea viitoarelor evenimente care au legătură cu grupurile anti-Occupy ce au fost implicate în aceste atacuri violente.

Până duminică după-amiază, poliţia din Hong Kong a arestat un suspect în vârstă de 61 de ani implicat în atac, dar nu a exclus realizator altor arestări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe