Cine nu doarme suficient, riscă să sufere de anxietate

Conform unui studiu realizat recent în SUA - care evidenţiază legătura strânsă dintre somn şi hiperactivitatea emoţională - lipsa odihnei nocturne poate duce la apariţia unor neplăcute stări de anxietate.
(photos.com)
Liviu Şerbănescu
05.07.2012

Conform unui studiu realizat recent în SUA - care evidenţiază legătura strânsă dintre somn şi hiperactivitatea emoţională - lipsa odihnei nocturne poate duce la apariţia unor neplăcute stări de anxietate.

Dubla dependenţă pe care o implică somnul şi hiperactivitatea emoţională are un sens real pentru orice persoană care ştie ce înseamnă o noapte albă. Pe de altă parte însă, mecanismele din spatele acestei strânse legături nu au fost încă identificate şi explicate, relevă cotidianul francez “Le Figaro”.

În acest sens, la congresul organizat în luna iunie a.c. de către Academia americană pentru medicina somnului au fost prezentate în premieră mai multe studii. În cadrul acestora, au fost analizate mecanismele prin care lipsa somnului afectează gradul de anticipare a unor emoţii care par sau chiar sunt iminente.

În cadrul unui astfel de studiu, cercetători de la Laboratorul de imagistică neuronală al Universităţii Berkeley din California au studiat rezultatele oferite de scanările cerebrale efectuate pe 18 voluntari adulţi.

Teste cognitive

Subiecţii au fost supuşi unor teste cognitive pe parcursul a doua şedinţe - una după o noapte obişnuită, în care au dormit, şi alta după o privare totală de somn de 24 de ore.

“Testele au constat în expunerea pacienţilor în mod aleatoriu unor stimuli negativi sau neutri şi apoi în observarea şi centralizarea reacţiilor acestora”, a precizaat Andrea Goldstein, coordonatoarea studiului.

Astfel, experimentele completate cu cercetări medicale au relevat faptul că lipsa somnului amplifică puternic activitatea de anticipare în complexul amigdalian, o zonă a creierului asociată cu reacţia la experienţele negative şi dezagreabile.

Totodată, în anumite zone din acest centrul emoţional din creier, lipsa somnului a declanşat o creştere a reacţiei de anticipare cu peste 60%. Această intensitate s-a dovedit că este corelată şi cu o tendinţă naturală spre anxietate.

"Pacienţii care erau cunoscuţi pentru stările lor de anxietate au prezentat cea mai mare variaţie a capacităţii lor de anticipare", au precizat autorii studiului.

“Anticiparea este un mecanism cerebral fundamental, existent la un număr mare de specii. Această intrare în stare de alertă nu este neapărat negativă, ci dimpotrivă, ne ajută de multe ori să ne pregătim pentru a face faţă unor situaţii periculoase. Este vorba deci de un mecanism de supravieţuire. Însă, atunci când starea de alertă este amplificată şi se transformă în hiperactivitate, ea devine puternic negativă şi este caracterizată de stres şi de o anxietate severă”, a spus Sylvie Royant-Parola, psihiatru la Centrul de explorare a somnului din Garches.

Fenomen îngrijorător

Concluzionând, un grup de cercetători de la Universitatea Berkeley, SUA, consideră că acest fenomen a devenit din ce în ce mai îngrijorător pentru societatea americană. În SUA, s-a constata în ultimii ani prezenţa tot mai pregnantă a unei “erodări" constante a timpului destinat somnului.

Mai mult însă, problema lipsei somnului, care nu se limitează în niciun caz la teritoriul Statelor Unite, a devenit una de sănătate publică şi în Europa. De exemplu, din punct de vedere statistic, deşi sunt încă departe de recordul negativ al americanilor, francezii au înregistrat un timp mediu destinat somnului de 6 ore şi 45 de minute.

Comparativ cu cele 6 ore dormite zilnic în medie de americani, această perioadă de odihnă este insuficientă, întrucât necesarul zilnic mediu de somn este estimat între 7 şi 8 ore.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor