Cinci scenarii după ce Rusia a devenit mai izolată în urma anexării Crimeii

Starea diplomaţiei mondiale ar putea arăta foarte diferit în 2015, în contextul în care lumea industrializată a întors spatele Moscovei, Europa de Est tremură de teama unei noi incursiuni a Rusiei, iar China priveşte cu îngrijorare situaţia, notează Huffington Post, într-un articol în care dezvoltă cinci scenarii după ce Rusia a devenit mai izolată în urma anexării Crimeii.
(photos.com)
Epoch Times România
26.03.2014

Starea diplomaţiei mondiale ar putea arăta foarte diferit în 2015, în contextul în care lumea industrializată a întors spatele Moscovei, Europa de Est tremură de teama unei noi incursiuni a Rusiei, iar China priveşte cu îngrijorare situaţia, notează Huffington Post, într-un articol în care dezvoltă cinci scenarii după ce Rusia a devenit mai izolată în urma anexării Crimeii.

1.Forţe britanice în Polonia şi în statele baltice, la uşa Rusiei

În următoarele luni, Polonia şi statele baltice vor dori reasigurări din partea NATO. De altfel, ministrul polonez al apărării, Tomasz Siemoniak, a declarat sâmbătă că SUA ar trebui să-şi sporească prezenţa militară în Polonia şi în alte state membre NATO din Europa Centrală şi de Est din cauza crizei din Ucraina.

Pentru a face acest lucru, NATO ar putea decide să trimită un semnal militar prin consolidarea frontierelor, iar acest lucru va însemna o contribuţie din partea trupelor britanice. 'Trebuie să fim gata să mergem la partenerii noştri din Europa de Est, în special la Polonia sau statele baltice, pentru a demonstra că suntem angajaţi faţă de apărarea colectivă a NATO. Acest lucru se poate dovedi destul de important în lunile ce vor urma', explică profesorul Michael Clarke, de la think-tankul Royal United Services Institute for Defence and Security Studies (RUSI).

2. Rusia anexează o parte din Republica Moldova

În câteva săptămâni, mai degrabă decât luni, Rusia va încerca să preia regiunea transnistreană a Republicii Moldova, o enclavă vorbitoare de limba rusă, care îşi doreşte independenţa.

În opinia lui Clarke, Rusia va 'încerca să anexeze regiunea transnistreană în următoarele luni, 'urmând să avem o altă versiune a Crimeii în Republica Moldova, la uşa României şi chiar la frontierele NATO'.

'Şi în acest caz, din nou, Rusia va încerca să recupereze vechile frontiere ale Uniunii Sovietice în mod ilegal, sau în cel mai bun caz, semi-legal', este de părere acesta.

3. Turismul rusesc la Londra va avea de suferit

Pe măsură ce relaţia Rusiei cu Occidentul se deteriorează şi mai oligarhi şi politicieni sunt adăugaţi la lista de indezirabili, Marea Britanie ar putea constata o încetinire a profiturilor obţinute de pe urma turismului din Rusia.

4. Relaţiile dintre China şi Rusia s-ar putea deteriora

Acţiunile Rusiei în Crimeea au fost ciudate pentru China, în condiţiile în care Beijingul nu priveşte favorabil dreptul la autodeterminare al cetăţenilor ce doresc să se separe de o naţiune-gazdă. De altfel, pe site-uri ca Weibo, utilizatorii chinezi se întrebau care ar fi reacţia Chinei dacă Tibetul sau Taiwanul ar organiza referendumuri similare. Trebuie amintit şi că Beijingul nu a recunoscut Osetia de Sud, după ce aceasta şi-a declarat independenţa faţă de Georgia în anul 2008, sub influenţa Rusiei.

'China nu va recunoaşte nici Crimeea', explică Natasha Kuhrt, expertă în relaţii ruso-chineze la Departamentul de Studii de Război din cadrul Kings College din Londra. 'În privat, China crede probabil că Putin a fost temerar şi că o intervenţie într-o regiune pe criterii etnice nu va merge niciodată bine pe plan intern. China are opinii foarte ferme despre separatism şi este întotdeauna consecventă, spre deosebire de Rusia', a adăugat ea.

Pe de altă parte, deşi Rusia va încerca o uniune mai strânsă cu China pe măsură ce relaţiile sale cu Europa se deteriorează, rămâne de văzut dacă Beijingul îi va răspunde.

G8 devine G7 versus Rusia

Contrar credinţei populare, 'nimeni nu poate suspenda sau da afară Rusia dintr-o serie de reţele şi schimburi informale', explică Andrew Baker, expert la Universitatea Queens din Belfast.

'Rusia nu a încălcat vreo regulă scrisă oficială a statutului de membru. De asemenea, Rusia se află în prezent la conducerea G8, ceea ce face situaţia şi mai ciudată', adaugă acesta.

Rolul G7/8 este în prezent cel al 'unui grup (...) de state dezvoltate capitaliste şi avansate, cu o viziune liberal democrată, plus Rusia', explică Baker. 'Mă întreb dacă acest tip de raţionament va însemna că vom asista la o revenire a G7, ceea ce dintr-un punct de vedere ar avea sens, însă dintr-un altul ar face relaţiile dintre G7 şi Rusia pentru totdeauna distante şi reci', precizează el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor