Chişinăul solicită suportul OSCE în vederea asigurării accesului medicilor în localităţile din Zona de securitate de pe Nistru
alte articole
Vicepremierul pentru reintegrare, Cristina Leşnic, a transmis luni, 30 martie, o scrisoare către Misiunea OSCE în Moldova şi către reprezentantul special al preşedinţiei în exerciţiu al OSCE, Thomas Mayr-Harting, solicitând suport în vederea asigurării accesului nestingherit al medicilor în toate localităţile din Zona de securitate, pe ambele maluri ale Nistrului, în contextul pandemiei de virus Wuhan în Moldova.
„O problemă sensibilă ţine de accesul medicilor în cele 80 de localităţi situate în Zona de securitate. În multe dintre aceste localităţi, activează câte un singur medic, iar unii locuiesc în stânga Nistrului şi nu se pot deplasa la serviciu”, se arată într-un comunicat al Biroului de reintegrare din Guvernul de la Chişinău, notează Europa Liberă.
În contextul stării de urgenţă impuse de administraţia de la Tiraspol odată cu extinderea epidemiei locuitorilor regiunii transnistrene li se interzice circulaţia, iar cei care ies şi apoi revin sunt obligaţi să stea 14 zile în carantină. Astfel, autorităţile de la Chişinău propun în această situaţie stabilirea unei înţelegeri de urgenţă dintre Chişinău şi Tiraspol în cazul circulaţiei medicilor.
„Chişinăul, acum, ca niciodată are nevoie de personalul medical (medici, surori medicale, medici din spital, urgenţă), care deservesc spitalele raionale şi localităţile din Zona de Securitate, or deja de două săptămâni pe malul drept nu este suficient personal medical. Semnalizez această problemă şi subliniez, că în condiţiile de criză, pentru salvarea vieţii, medicii mereu au prioritate”, se mai arată în scrisoarea adresată OSCE.
Săptămâna trecută, Chişinăul a anunţat că a convenit cu Tiraspolul să asigure circulaţia, fără carantina de 14 zile, pentru fermierii ce au terenuri agricole dincolo de traseul Râbniţa-Tiraspol, echipajele de la urgenţă şi pompieri, pentru angajaţii de la serviciile de întreţinere a reţelelor electrice şi de gaze, dar şi pentru angajaţi instituţiilor penitenciare şi unele categorii de funcţionari publici.
Potrivit sursei citate, în regiunea transnistreană a fost prelungită până la 1 mai starea de urgenţă instituită iniţial pentru perioada 17 martie – 5 aprilie, în baza căreia pot fi îngrădite dreptul la circulaţie, la întruniri, la muncă şi odihnă. Până în prezent, în stânga Nistrului au fost confirmate oficial 18 cazuri de infectare cu virusul comunist, iar 68 de persoane se află în carantină la spitalul din Slobozia.