Transnistria raportează statistici alarmante privind răspândirea tuberculozei

Soră medicală dintr-un spital
Soră medicală dintr-un spital (facebook.com)

Radio Europa Liberă transmite că anul trecut în regiunea transnistreană au fost depistate 380 de noi cazuri de tuberculoză. Conform statisticii, în stânga Nistrului incidenţa tuberculozei este de 81 de îmbolnăviri la 100 de mii de persoane. Este un nivel mai mult decât îngrijorător, având în vedere că deja la o incidenţă de 50 de cazuri la 100 de mii de oameni se poate vorbi despre epidemie.

Cele mai multe persoane bolnave de tuberculoză sunt în închisori şi în centrele de detenţie din stânga Nistrului – aici incidenţa bolii este de trei ori mai mare decât media generală – de peste 200 de persoane la 100 de mii de oameni. Cei mai mulţi bolnavi de tuberculoză sunt în raioanele Slobozia, Râbniţa şi Grigoriopol.

În regiunea transnistreană tratamentul formei inactive de tuberculoză nu este unul obligatoriu, iar această prevedere este considerată ca fiind periculoasă de unii locuitori.

Potrivit sursei citate, fondul global pentru combaterea tuberculozei a finanţat elaborarea unui program de prevenire şi combatere a tuberculozei în regiunea transnistreană pentru anii 2021 şi 2025. Programul va fi finanţat în proporţie de 60 la sută de Fondul global, iar 40 la sută din bani trebuie să fie alocaţi de administraţia de la Tiraspol.

De menţionat că în regiunea transnistreană nu au fost raportate îmbolnăviri cu virusul Wuhan, dar nici nu este clar dacă la Tiraspol există teste pentru diagnosticarea coronavirusului.

Administraţia de la Tiraspol a anunţat doar că săptămâna trecută au fost internate cu viroze peste 200 de persoane, iar o persoană din raionul Grigoriopol a decedat. Cu o săptămână mai devreme au fost peste 1000 de cazuri de internări cu infecţii respiratorii acute, a mai relatat Radio Europa Liberă.