Chişinăul şi Tiraspolul s-au întâlnit în Bavaria. Rezultatul primelor negocieri.

Germania şi Rusia caută o soluţie la conflictul din Transnistria. În acest scop a fost organizată o reuniune, care a început miercuri 20 iunie, în oraşul Rottach-Egern din Bavaria şi la care participă oficiali moldoveni şi transnistreni precum şi reprezentanţii formatului "5 2" şi alţi actori antrenaţi în rezolvarea conflictului. „Performanţele obţinute în procesul de reglementare a problemei transnistrene reprezintă rezultatul eforturilor comune depuse de către Chişinău şi Tiraspol, cu sprijinul partenerilor internaţionali”, a declarat premierul Vlad Filat, în cadrul unei conferinţe în oraşul german Rottach-Egern.
Ana Chitoroagă
21.06.2012

Germania şi Rusia caută o soluţie la conflictul din Transnistria. În acest scop a fost organizată o reuniune, care a început miercuri 20 iunie, în oraşul Rottach-Egern din Bavaria şi la care participă oficiali moldoveni şi transnistreni precum şi reprezentanţii formatului "5 2" şi alţi actori antrenaţi în rezolvarea conflictului.

„Performanţele obţinute în procesul de reglementare a problemei transnistrene reprezintă rezultatul eforturilor comune depuse de către Chişinău şi Tiraspol, cu sprijinul partenerilor internaţionali”, a declarat premierul Vlad Filat, în cadrul unei conferinţe în oraşul german Rottach-Egern.

Potrivit prim-ministrului Vlad Filat, progresul înregistrat se datorează în egală măsură deschiderii manifestate de către autorităţile moldoveneşti, schimbării conducerii de la Tiraspol, dorinţei de a îmbunătăţi viaţa oamenilor de pe cele două maluri ale Nistrului, dar şi relaţiilor bune stabilite între părţile implicate în procesul de reglementare.

Totodată Filat consideră că toate înţelegerile, convenite până la această perioadă cu Evghenii Şevciuk, au fost realizate cu succes: „Printre cele mai relevante realizări se numără: decizia privind reluarea activităţii grupurilor de lucru pentru măsurile de consolidare a încrederii între cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului, facilitarea circulaţiei oamenilor în perioada sărbătorilor pascale, organizarea odihnei copiilor în tabere de vară, reluarea circulaţiei transportului feroviar care traversează şi regiunea transnistreană”.

„Acum este important să facem o analiză a rezultatelor obţinute, să estimăm gradul de realizare a sarcinilor trasate, identificând momentele slabe şi însuşind lecţiile respective, să asigurăm şi în continuare acelaşi ritm, sau chiar să-l sporim, şi să acţionăm mai activ şi eficient în această direcţie”, a mai menţionat Vlad Filat.

Şi liderul transnistrean a vorbit despre progrese şi realizări, dar a subliniat că „este necesar de a construi, nu de a distruge”. În opinia lui Şevciuk, mai multe probleme existente pot fi soluţionate prin înlăturarea barierelor artificiale existente. Şeful administraţiei de la Tiraspol consideră că toţi participanţii la procesul de reglementare sunt gata pentru colaborare.

Întâlnirea de la Rottach-Egern este a doua din Germania în decurs de un an, după ce în septembrie 2011 politicienii moldoveni şi cei transnistreni s-au întâlnit la Bad Reichenhall.

Alegerea Germaniei ca loc de desfăşurare a discuţiilor, care se vor întinde pe parcursul a trei zile, nu este întâmplătoare, ea fiind o consecinţă a întâlnirii de la castelul Meseberg din apropiere de Berlin, în iunie 2010, dintre cancelarul german Angela Merkel şi fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în urma căreia cei doi lideri au convenit să colaboreze în vederea găsirii unei soluţii pentru acest conflict.

Totodată alegerea acestui loc izolat de la graniţa Germaniei cu Austria a fost deliberată, susţine parlamentarul german conservator Manfred Grund, preşedintele Forumului germano-moldovean. "Nu trebuie să facem public chiar totul", a declarat el pentru Deutsche Welle, adăugând că este nevoie de încredere şi că acest conflict nu poate fi rezolvat în opoziţie cu Rusia.

Grund, care ajută la pregătirea negocierilor de la Rottach-Egern, speră că vor fi înregistrate progrese între R.Moldova şi Transnistria privind "ajutorul umanitar, legăturile rutiere, cooperarea economică şi contactele sociale".

El nu ştie însă care ar putea fi soluţia finală pentru acest conflict. Problemele sunt "semnificativ mai mari" decât par la prima vedere, în special deoarece ambele părţi "s-au dezvoltat separat", susţine politicianul german.

Totodată, noul lider de la Tiraspol a subliniat că nu va fi uşor de găsit o soluţie politică. Iar Fiodor Lukianov, editor al publicaţiei Global Politics cu sediul la Moscova, nu se aşteaptă la vreun progres. "Problema nu interesează nici Uniunea Europeană, nici Rusia", a declarat el. Iniţiativa Meseberg a lui Merkel şi Medvedev a fost devansată de alte probleme, cum ar fi criza euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor