Tiraspolul va deveni o parte egală la negocierile în formatul "5 2"
alte articole
Tiraspolul vă va putea propune subiecte pentru discuţii la următoarele runde de negocieri în formatul "5 2", deoarece va deveni parte egală în procesul de negocieri. Această decizie nu reprezintă nicidecum un statut juridic pentru regiune, ci doar îi oferă unele posibilităţi şi drepturi în cadrul negocierilor.
Potrivit lui Eugen Carpov, egalitatea părţilor la negocieri este o formulă salutată de toţi negociatorii în formatul "5 2" şi nu înseamnă o cedare din partea Chişinăului.
"Astfel, ambele părţi pot să prezinte şi să înainteze iniţiative, în legătură cu reglementarea conflictului transnistrean. Acest punct nu înseamnă o cedare din partea Chişinăului şi nu poate fi un semn că negocierile cu privire la reglementarea diferendumului transnistrean sunt pe ultima sută de metri", a explicat vicepremierul, Eugen Carpov.
În aceste condiţii, la următoarea rundă de negocieri, care va avea loc în iulie la Viena, se va putea discuta despre libera circulaţie a cetăţenilor, cooperarea bancară între ambele maluri ale Nistrului şi despre respectarea drepturilor omului în regiune.
Totodată, Carpov a subliniat că Guvernul are o viziune clară cu privire la reintegrarea ţării: „În programul de guvernare avem stabiliţi paşii necesari în acest sens: să avem deblocat procesul de dialog, să stabilim un dialog intern între Chişinău şi Tiraspol, s-a început cu diplomaţia fotbalistică, apoi cea culturală, să sporim încrederea între părţi”.
Mai mult, vicepremierul a menţionat şi unele probleme existente în cadrul dialogului dintre Chişinău şi Tiraspol „În primul rând, avem o moştenire, Guvernul actual a preluat o istorie de aproape 20 de ani, plină de documente, protocoale, semnate la diferite niveluri. Acum, aceste documente nu au fost anulate, ele există, iar reprezentanţii de la Tiraspol deseori insistă să revenim la unele dintre ele, dar nu e posibil. R. Moldova e recunoscuta în frontierele care includ şi regiunea transnistreană. Niciun actor internaţional nu a pus niciodată la îndoială principiul suveranităţii”.
La rândul său şefului Departamentului transnistrean de Externe, Nina Ştanski, consideră că acordul va eficientiza procesul de negocieri, iar faptul că s-a convenit asupra agendei discuţiilor pentru următoarele negocieri, este cea mai mare realizare.
Şi Kievul a salutat rezultatele rundei de negocieri de la Viena.