Noul ambasador OSCE în Moldova: “o mamă poate fi şi un diplomat remarcabil”

(DIMITAR DILKOFF / AFP / Getty Images)
Ana Chitoroagă
17.04.2012

Pe lângă faptul că este prima femeie care va reprezenta misiunea în cadrul următoarelor discuţii în formatul 5 2, Jennifer Brush, care a lăsat în SUA şi un băieţel în clasa a patra, este noul reprezentant al OSCE în Moldova. Noul oficial vrea să demonstreze tuturor femeilor că o mamă poate fi şi un diplomat remarcabil.

“Am venit în Republica Moldova singură deocamdată, feciorul meu urmează să termine clasa a patra în Statele Unite şi în curând se va alătura şi el. În această perioadă de timp voi dedica viaţa mea cât şi viaţa feciorului meu pentru consolidarea democraţiei în Moldova. Accentuez că misiunea mea nu este doar o funcţie, ci dedic şi o parte din viaţa mea acestei ţări”, a declarat Brush în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

În acelaşi timp, noul reprezentant al OSCE, care are rol de mediator în negocierile în formatul 5 2 pentru reglementarea diferendumului transnistrean, este fascinată de diversitatea din Moldova şi vrea să cunoască moldovenii mai îndeaproape, precizând că „Republica Moldova este o ţară foarte diversă, cu oameni foarte frumoşi şi diferiţi...am mers prin Chişinău şi pot să zic că este o parte a istoriei...”.

Cu privire la aşteptările OSCE de la reuniunea în formatul 5 2 privind reglementarea conflictului transnistrean din 17-18 aprilie de la Viena, Jennifer Brush a menţionat că: „Este foarte bine că este deja a doua reuniune oficială în formatul 5 2. Prima reuniune a avut loc la Dublin şi vrem să spunem că a fost o reuniune foarte bună, foarte pozitivă, s-au discutat o serie de chestiuni foarte importante şi suntem bucuroşi să vedem că toate părţile sunt implicate în soluţionarea conflictului transnistrean, deci în formatul 5 2, ceea ce înseamnă 7 părţi prezente în sală, au o atitudine foarte constructivă, foarte pozitivă în această direcţie şi sunt gata să identifice soluţiile pentru problemele cu care se confruntă oamenii...”

Totodată reprezentantul OSCE în Moldova, a explicat că aderarea la UE este un proces foarte complex, indiferent dacă Moldova va fi cu sau fără Transnistria. “Ceea ce este important de implementat în regiune sunt reformele în domeniul supremaţiei legii, consolidării democraţiei şi a instituţiilor democratice, combaterii traficului de fiinţe umane, drogurilor, combaterii corupţiei, a crimei organizate. Şi acestea trebuie făcute indiferent când se va integra Moldova în UE. Rolul misiunii OSCE în Moldova este să se ocupe şi de aceste probleme la fel de importante ca şi reglementarea conflictului. Şi de aceea suntem gata să colaborăm, atât cu partenerii de pe malul drept, cât şi cu cei de pe malul stâng în atingerea acestor obiective...”

Precizăm că Jennifer Brush îl înlocuieşte pe Ambasadorul Philip Remler care a părăsit misiunea în luna ianuarie 2012. Înainte de numirea sa în calitate de Şefă a Misiunii OSCE în Moldova, Brush a activat timp de 25 de ani în cadrul Departamentului de Stat al SUA, iar cel mai recent în calitate de Directoare al Biroului pentru Europa Centrală şi de Sud cu sediul la Washington.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor