Chişinăul le propune un pact protestatarilor

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, şeful statului, Nicolae Timofti, şi premierul Valeriu Streleţ au semnat joi un apel public pentru dialog social prin care încearcă să dezamorseze protestele, scrie Deutsche Welle.
Valeriu Streleţ, premierul Republicii Moldova
Valeriu Streleţ, premierul Republicii Moldova (facebook.com / valeriu.strelet)

Pactul intitulat „Pentru Moldova” ar urma sa prevadă un calendar pentru depolitizarea instituţiilor-cheie ale statului prin demiterea şefilor acestora despre care se spune că ar fi controlate politic de oligarhi. Este prima iniţiativă a conducerii R.Moldova de a răspunde concret revendicărilor protestatarilor din centrul Chişinăului. Prima întrunire a membrilor platformei de dialog ar urma sa aibă loc la 13 octombrie.

Semnatarii „apelului public pentru dialog social” invită sectorul asociativ civic, clasa politică, mediul academic, asociaţiile de creaţie, partenerii sociali (sindicatele şi patronatele) şi alţi actori publici să participe la lansarea unui dialog deschis, menit să pună bazele unei platforme comune, pentru a consolida societatea şi a crea condiţii pentru dezvoltarea stabilă a ţării. „Se simte nevoia stringentă de consolidare a societăţii, de restabilire a încrederii cetăţenilor în instituţiile statului şi în actul politic. (...) Doar împreună, lucrând umăr la umăr, putem găsi soluţii bune şi aplicabile pentru depăşirea provocărilor fără precedent cu care se confruntă Republica Moldova şi pentru lansarea ţării noastre pe un făgaş ireversibil de modernizare şi dezvoltare”, se arată în apelul citat de Deutsche Welle.

Premierul recunoaşte că justiţia este coruptă

Sursă citată mai arată că premierul Valeriu Streleţ a recunoscut în cadrul unui interviu televizat că justiţia din Republica Moldova este „putredă şi coruptă, iar în ţară nu guvernează legea”. „Sistemul judecătoresc nu este controlat de clasa politică, cât de înşişi reprezentanţii lui. Este un sistem care trebuie resetat. Justiţia moldovenească are şi un înalt grad de dependenţă politică. În ultimii ani, au fost schimbaţi o treime din judecători, însă lucrurile din sistem nu par să se îmbunătăţească. Aceasta deşi Mihai Poalelungi, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie susţine că lucrurile merg spre bine, deoarece a scăzut numărul dosarelor pierdute la CEDO”, a spus Streleţ.

”Justiţia moldovenească are şi un înalt grad de dependenţă politică. În ultimii ani, au fost schimbaţi o treime din judecători, însă lucrurile din sistem nu par să se îmbunătăţească” - Valeriu Streleţ.

Premierul moldovean a mai declarat că guvernul este pregătit să îndeplinească revendicările protestatarilor, însă cere încetarea protestelor pe durata realizării acestui proces. ”Noi suntem gata să ne asumăm angajamente, aşa cum le vom conveni împreună, pe paşi. Vom stabili în ce termen se vor îndeplini aceşti paşi. Urmează să elaborăm o foaie de parcurs pentru a stabiliza situaţia politică, a consolida societatea şi pentru a putea fi monitorizaţi prin această foaie de parcurs. Până la prima eroare a guvernării, până la prima deviere de la plan... Dacă deviem de la plan - protestele se reiau”, a precizat el în cadrul unei dezbateri televizate la Jurnal TV. Prim-ministrul s-a arătat dispus să-şi dea demisia dacă nu vor fi executate angajamentele asupra cărora se va conveni pe 13 octombrie.

”Toţi eram siguri că facem lucruri corecte, atunci când votam componenţa anumitor entităţi, atunci când am votat Consiliul de conducere al Băncii Naţionale, componenţa Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, etc. Dar s-a ajuns la unele devieri în anumite situaţii, care trebuiesc examinate. De exemplu, la Banca Naţională se putea acţiona altfel. La Procuratură, la fel am semne de întrebare, pentru că au fost mai multe dosare şi cazuri sonore de care s-a uitat, au dispărut în neant, se prăfuiesc nu ştiu pe unde. Nemaivorbind de lentoarea cu care sunt investigate fraudele bancare, care au zguduit întreaga lume şi ne-au cauzat atâtea probleme. Am întrebări faţă de Centrul Anticorupţie, care pe de o parte bravează cu atâtea dosare expediate în instanţă, însă doar 3 sau 5 la sută se termină cu condamnări şi nu atât din vina judecătorilor, cât şi din cauza proastei gestionări a acestor dosare ”, a mai spus Streleţ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe