Chişinău: Ambasada chineză sfidează statul de drept
alte articole
Luni, 23 februarie, în incinta Universităţii de Stat din Moldova, a avut loc vernisajul expoziţiei de artă „Adevăr-Compasiune-Toleranţă”, organizat de doctorul în drept şi conferenţiar universitar, Dumitru Roman. La eveniment au fost prezenţi lectori, studenţi şi alt personal didactic, care au fost încântaţi de frumuseţea şi puritatea picturilor. Ei au avut posibilitatea să afle mai multe despre picturi şi artişti (în majoritatea lor pictori consacraţi, practicanţi Falun Gong ce au devenit prizonieri de conştiinţă datorită convingerilor lor), precum şi despre documentarea prin pictură a torturii la care sunt supuşi practicanţii Falun Gong în China.
Totul a decurs bine, părând că nimic n-ar putea strica acea atmosferă plăcută şi liniştită, ce cuprinsese sala expoziţiei. Între timp, reprezentanţii ambasadei chineze la Chişinău au intervenit cu presiuni, de data asta încălcând "sfidător dreptul şi libertatea de creaţie" a organizatorilor.
Cei prezenţi la vernisaj cât şi Dumitru Roman, organizator şi promotor al expoziţiei internaţionale de pictură, şi Tatiana Chiriac, preşedinta Asociaţiei Falun Dafa din Moldova au fost indignaţi de acţiunile "deschise şi nestingherite" a reprezentaţilor ambasadei chineze în timp ce strângeau picturile din holul Universităţii de Stat.
Reporterii Epoch Times s-au adresat doamnei Tatiana Chiriac cu rugămintea să comenteze pe scurt cele întâmplate.
„Sunt profund îngrijorată de starea lucrurilor din R. Moldova. Expoziţia de artă vernisată cu ocazia Anului Nou chinezesc a fost anulată la intervenţia brutală a reprezentanţilor ambasadei chineze la Chişinău care, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe şi Ministerului Educaţiei, au presat telefonic conducerea Universităţii de Stat. Atitudinea şi poziţia ministerelor vizate este una inacceptabilă într-o societate cu adevărat democratică. Picturile au fost ridicate în prezenţa reprezentanţilor ambasadei chineze, iar acest fapt chiar este unul sfidător şi strigător la cer! Progresăm? Sau de fapt suntem aruncaţi înapoi în comunismul anilor 2000-2009?”, a declarat Tatiana Chiriac, preşedinta Asociaţiei Falun Dafa din Moldova.
Potrivit organizatorilor, Ambasada chineză de la Chişinău, a făcut presiuni asupra instituţiilor în care s-a desfăşurat expoziţia de artă „Adevăr-Compasiune-Toleranţă”, printre care şi Biblioteca Municipală B. P. Haşdeu. Şi dacă până acum totul se reducea doar la atacuri şi ameninţări verbale, de data aceasta, "reprezentanţii ambasadei chineze au găsit o modalitate de a-i obliga pe toţi să le facă pe plac".
Potrivit siteului zhenshanrenart.com, expoziţia internaţională de Artă Zhen, Shan, Ren (Adevăr, Compasiune, Toleranţă) emoţionează, impresionează şi inspiră profund. Lucrările descriu o viaţă interioară profund spirituală şi, în acelaşi timp, o încălcare gravă a drepturilor omului. Tablourile au fost create de un grup de artişti plastici, majoritatea chinezi, folosind-se tehnica picturii realiste în ulei şi cea a picturii tradiţionale chineze în acuarelă. Colecţia oferă o incursiune unică în disciplina spirituală Falun Gong, numită de asemenea Falun Dafa.
Falun Gong, o formă de practică meditativă cu origini în China, este bazată pe principiile Adevăr, Compasiune, Toleranţă. O parte din expoziţie este dedicată prezentării modului în care practica Falun Gong a reuşit să schimbe vieţile oamenilor, oferindu-le posibilitatea de a se reîntoarce la valorile tradiţionale chineze.
Pe 20 iulie 1999, Falun Gong a fost interzis în China şi din acel moment, şi până în prezent, mii de practicanţi au fost supuşi torturii brutale, în efortul de a le ”transforma” mentalitatea. O altă secţiune a expoziţiei abordează subiectul persecuţiilor oribile prin care au trecut membrii acestei mişcări, inclusiv artiştii expozanţi.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.