Cortina se ridică în faţa unei farse chineze

Shen Yun Performing Arts la David H. Koch Theater de la Lincoln Center, New York, pe 7 ianuarie 2011.
Shen Yun Performing Arts la David H. Koch Theater de la Lincoln Center, New York, pe 7 ianuarie 2011. (Dai Bing / The Epoch Times)

Se spune că imitarea este cea mai sinceră formă de linguşire. Dar când Partidul Comunist Chinez (PCC) încearcă să imite Shen Yun Performing Arts din New York, sinceritatea şi linguşirea nu fac parte din program.

Încă de la primul spectacol de dans şi muzică clasică chineză al Shen Yun în New York din 2006, oficialii Republicii Populare China au încercat să saboteze reprezentaţiile companiei.

Presiunea diplomatică, şantajul economic, ameninţarea proprietarilor teatrelor - acestea au fost câteva din tacticile folosite de funcţionarii consulari ai RPC care doreau să închidă Shen Yun.

În spatele scenei, o campanie de trucuri murdare a inclus suprasolicitarea liniilor companiei cu apeluri telefonice, tăierea cauciucurilor autobuzului Shen Yun, organizarea de plângeri false la proprietarii de teatre şi trimiterea de scrisori false menite să discrediteze prezentatorii spectacolului.

PCC a continuat cu încăpăţânare astfel de activităţi timp de opt ani, dar ele au avut un efect foarte mic.

Trebuie remarcat că toate biletele la spectacolul Shen Yun se vând imediat. În cele patru luni în care Shen Yun s-a aflat în turneu în Statele Unite, Canada, America de Sud, Europa şi Asia, s-au vândut 90 la sută din biletele la spectacole.

În Taiwan - aflat chiar peste strâmtoare de China continentală - biletele la 44 din 46 de spectacole au fost vândute complet, celelalte două spectacole vânzând bilete în picioare.

Recunoscând că nu poate să înfrângă Shen Yun, PCC a optat pentru o nouă abordare. Potrivit unor surse care sunt la curent cu deliberările în Beijing, PCC îşi propune acum să "înveţe" de la Shen Yun.

Bineînţeles, PCC nu plănuieşte să înveţe de la Shen Yun într-o manieră deschisă şi onestă, în felul în care o orchestră simfonică profesionistă ar putea invita un virtuoz să cânte alături de ea şi să o înveţe anumite aspecte. Shen Yun nu a primit nicio invitaţie de a susţine turnee în China.

În schimb, PCC intenţionează să înveţe de la Shen Yun în acelaşi mod în care armata sa de hackeri "învaţă" de la companiile şi guvernele occidentale - prin furt.

Poate că acesta este motivul pentru care următorul anunţ a apărut pe versiunea în limba chineză a site-ului Shen Yun din 9 aprilie:

"Tehnicile, conţinutul, designul şi creaţiile Shen Yun sunt protejate de brevete şi drepturi de autor. Acestea includ de asemenea sincronizarea şi coordonarea dintre fundalurile digitale şi artişti, precum şi toate tipurile de tranziţii şi interacţiuni pe scenă între fundaluri şi dansatori, orchestră, cântăreţi etc. Alte companii, persoane sau organizaţii artistice nu au dreptul să copieze sau să le imite pe acestea sau orice alte aspecte prezentate de Shen Yun. Contravenienţii vor fi urmăriţi penal."

Două contrarii

Potrivit site-ului Shen Yun, misiunea sa este de a reînvia cultura tradiţională de inspiraţie divină din China.

Pe parcursul mai multor campanii politice, şi în special în timpul Revoluţiei Culturale, PCC a încercat să distrugă complet această cultură. Tone de pergamente vechi au fost arse, templele au fost sparte, iar călugării au fost torturaţi şi ucişi.

După nebunia Revoluţiei Culturale, PCC a încercat să înlocuiască cultura tradiţională din China cu o dorinţă fără scrupule pentru a obţine bogăţii şi cu un ateism dogmatic.

Un articol din 17 decembrie 2011 al Xinhua, ziarul partidului, este unul dintre multele care reafirmă poziţia PCC. Intitulat "Membrii Partidului Comunist nu ar trebui să creadă în nicio religie", articolul explică faptul că a nu crede în religie a fost întotdeauna un principiu al PCC. Acesta îi îndeamnă pe membrii de partid să promoveze ateismul şi avertizează că credinţa religioasă "va eroda şi slăbi Partidul."

Potrivit publicului Shen Yun, spectacolele sale scot în evidenţă divinul şi ce e mai bun din oameni.

După ce a văzut Shen Yun în luna martie, Daniel Brélaz, primarul din Lausanne, Elveţia, a declarat că reprezentaţia are "o legătură permanentă cu cerul şi divinitatea."

Bluette Pache, un pensionar care trăieşte în Lausanne, a afirmat după ce a vizionat Shen Yun că: "am impresia că sunt într-o lume divină, minunată, aproape ireală."

Louis Fairbain din Montreal, Canada, a văzut spectacolul în ianuarie. Acesta l-a influenţat să "fie mai bun cu semenii, să-i ajute ori de câte ori poate şi să încerce să facă cât mai mult bine."

Dl Xu Zhen-Ji este un fost preşedinte al Centrului Cultural Ulsan din Coreea de Sud. După ce a văzut spectacolul în Daegu la începutul lunii aprilie, a afirmat: "Oricine vede [Shen Yun] va lăuda spectacolul pentru că este plin de sinceritate, compasiune şi frumuseţe pură."

"Lucrurile spirituale sunt invizibile, dar ele există în inimile noastre şi sunt greu de exprimat", a spus Xu. "Cu toate acestea, Shen Yun le-a prezentat sub forma unui spectacol pe scenă."

După ce a văzut spectacolul în februarie, Thea Booth, un terapeut muzical din Brisbane, Australia, a vorbit despre faptul că harul divin este întotdeauna prezent în spectacolele Shen Yun.

Voinţa populară

Potrivit unui vechi proverb chinezesc, patrimoniul adevăratei culturi este în voinţa populară. Cel care poate interpreta cu adevărat cultura chineză va reprezenta autenticitatea reală a naţiunii chineze.

După ce a văzut Shen Yun în februarie, în Washington DC, dizidentul chinez Wei Jingsheng a spus: "Shen Yun a reprezentat cea mai mare provocare la adresa PCC. Chinezii au fost treziţi de frumuseţea culturii lor tradiţionale."

"Poporul chinez vede că Shen Yun prezintă cultura lor adevărată şi că ceea ce prezintă PCC este greşit. În acest sens, Shen Yun este foarte important pentru poporul chinez", a declarat Wei.

În plus faţă de provocarea descrisă de Wei Jingsheng, PCC se confruntă cu multiple crize atât de grave încât Xinhua a publicat în februarie un articol în care estima că există 1,18 milioane de "funcţionari goi" în China - oficiali care şi-au trimis familiile şi activele în străinătate în aşteptarea colapsului partidului.

Confruntându-se cu aceste ameninţări la adresa existenţei sale, PCC tratează cultura tradiţională chineză ca un costum atractiv pe care îl poate îmbrăca oricând. Se pare că acesta este de părere că monstrul vechi poate păcăli poporul chinez cu un pic de machiaj şi câteva jocuri de lumini.

Spectacole Shen Yun false au început deja să aibă loc în oraşul antic Xi'an din nord-vestul Chinei şi în oraşul Jilin din nord-estul îndepărtat.

Cei care au văzut aceste spectacole au afirmat: "Ele [trupele PCC] se confruntă cu dificultăţi în învăţarea esenţei culturii tradiţionale chineze. Aceasta pur si simplu nu poate fi învăţată."

Cum ar putea cei dedicaţi unei culturi atee să înveţe vreodată esenţa unei culturi inspirate de divinitate? PCC ar trebui să îşi abandoneze propria esenţă, sau să ofere o versiune contrafăcută a culturii tradiţionale a Chinei.

Dacă PCC ar putea organiza cumva o reprezentaţie reală a culturii antice a Chinei, atunci îşi va semna propria condamnare la moarte.

Dl. Cheng (pseudonim) a călătorit cu familia sa din China continentală în Daegu, Coreea de Sud, pentru a vedea spectacolul de pe 6 aprilie. "Nu poţi vedea un astfel de spectacol în China. De fapt, se poate spune că acest lucru este complet de neimaginat ", a spus el.

"Acesta încurajează oamenii să creadă în zei. ... Dacă oamenii din China nu au nicio credinţă, ei pot face orice fel de rău, chiar şi crimă. Lucru de care are într-adevăr nevoie [China] este o credinţă care să trezească oamenii", a susţinut Cheng.

Zhang Tianliang, un comentator de politică chineză, a scris despre Shen Yun în The Epoch Times în 2008: "Când credinţele din cultura tradiţională şi valorile morale sunt revigorate, se va trezi şi conştiinţa oamenilor. Dezintegrarea culturii partidului este inevitabilă. Când acest lucru se întâmplă, PCC, care are la bază un sistem politic rău şi incorect - va pierde mediul pe care se bazează pentru supravieţuire. "

Karl Marx, bunicul spiritual al PCC, a scris că istoria apare mai întâi ca o tragedie, apoi ca o farsă.

Oamenii din China au trecut prin tragedia adusă asupra lor de PCC. Acum au ajuns să vadă cum partidul cade în ridicol.

Pe măsură ce ateul PCC va încerca să copieze spectacolele divine ale Shen Yun, acesta va apărea pe scena Chinei ca o entitate fără ruşine şi avidă de putere.

Fiecare spectacol Shen Yun fals din China va arăta şi mai clar frumuseţea originalului. Tot ce va reuşi PCC să facă este să sporească dorinţa poporului chinez de a se întoarce la adevărata sa moştenire.