Chiril Moţpan, despre tentativa de contrabandă cu anabolizante: Ar fi vorba despre o schemă preluată de la Constantin Ţuţu
alte articole
În contextul rechemării din funcţie a ambasadorului moldovean în Federaţia Rusă, Andrei Neguţa, în urma cazului răsunător de contrabandă cu anabolizante, deputatul Platformei Demnitate şi Adevăr Chiril Moţpan a specificat că „nu l-a mai salvat nici prietenia cu Igor Dodon”. Mai mult decât atât, în opinia parlamentarului, tot mai multe fire ale investigaţiilor conduc spre legăturile dintre regimul de la Chişinău şi clanurile mafiote din Transnistria.
„Nici nu e de mirare că Igor Dodon l-a tratat pe Vadim Krasnoselski cu atitudinea confuză pe care a avut-o, pe o treime speriată, pe o treime arogantă şi pe o treime linguşitoare: între ei nu există doar complicitate politică, ci şi, cum au demonstrat-o în repetate rânduri investigaţiile, o complicitate de clan, justificată prin afacerile ilegale pe care şi le susţin unul altuia şi de dragul cărora fac schimb de ʻserviciiʼ.
Am primit câteva date suplimentare despre tentativa de trafic ilicit cu anabolizante din 5 decembrie, în care a fost implicată o maşină ce aparţinea Ambasadei Republicii Moldova în Federaţia Rusă. Anabolizantele despre care era vorba, ʻbolendonăʼ şi ʻclorodehidrometiltestosteronʼ, destinate sportivilor, se presupune că ar fi fost produse în Republica Moldova sau scoase clandestin din regiunea transnistreană – ar fi vorba de o schemă de contrabandă preluată de la Constantin Ţuţu (fost deputat PD n.r), cunoscut pentru legăturile sale cu partea întunecată a sportului”, a declarat Moţpan în cadrul unei conferinţe de presă.
Alături de cel puţin două persoane din Ambasadă şi două de la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE), ar fi implicaţi şi trei apropiaţi ai lui Igor Dodon: fostul şef la vamă Alexandru Vâlcu, consilier intim al ex-preşedintelui; Vadim Ciubara, unul dintre oamenii de afaceri afiliaţi lui Dodon şi cumătrul lui; dar şi Alexandru Dodon, fratele preşedintelui în exerciţiu, a precizat deputatul Platformei DA.
Sub protecţia prietenilor celor trei, şoferul maşinii cu număr diplomatic trecea de 2-3 ori pe lună marfă în valoare de peste 150.000 de euro, a punctat Moţpan, adăugând că acum, se pare că toţi sunt gata să-l facă ţap ispăşitor în toată această poveste urâtă anume pe şoferul unităţii de transport, care „este gata să depună mărturii dacă statul îi garantează securitatea personală şi a familiei sale”.
„Afirmaţia că ar fi fost o operaţiune specială coordonată de SIS cu vama pare extrem de dubioasă. Din câte se ştie, o operaţiune specială se încheie nu cu reţinerea la Vamă, ci la destinaţia sau la destinatarul final. De ce nu s-a admis ajungerea mărfii la destinaţia finală? Oare pentru că reprezentantul oficial al SIS pe lângă Ambasada Republicii Moldova în Federaţia Rusă – întâmplător sau nu, finul de cununie al lui Gumeniuc – nu a cunoscut ce se întâmplă chiar sub nasul lui?
Persoane informate, care au fost anterior implicate în combaterea contrabandei şi crimei transfrontaliere, dar care nu au fost implicate în cercetarea acestui caz, afirma că este puţin plauzibil ca aceste anabolizante să fi fost destinate pentru piaţa neagră din Federaţia Rusă: acolo ele se produc cu vârf şi îndesat şi au un preţ accesibil. Respectiv, anabolizantele în cauză urmau să ajungă, probabil, în Turcia (care şi-a arătat în ultimii ani un interes aparte pentru acest produs) sau Ucraina”, a mărturisit Chiril Moţpan.
Amintim că sâmbătă 5 decembrie, la postul vamal Palanca a fost depistată o cantitate de 360 de kg de anabolizante, în valoare de peste 100 de mii de euro, care se aflau în compartimentul pentru marfă al unui microbuz cu plăcuţe de înmatriculare ale corpului diplomatic al Ambasadei Republicii Moldova în Federaţia Rusă.