Dionis Cenuşă: Majoritatea PSRM-Şor ar dori intoxicarea dialogului dintre Sandu şi noua administraţie de la Washington

Prin anularea achiziţiei terenului Stadionului Republican pentru uzanţa Ambasadei SUA se doreşte provocarea unui scandal cu impact electoral pentru viitoarele alegeri anticipate.
Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău
Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău (facebook.com/Expert-Grup)
Tatiana Chiriac
10.12.2020

În ultimii doi ani, clasa politică de la Chişinau a adoptat două decizii controversate în raport cu SUA, constată politologul Dionis Cenuşă, amintind că în 2019 Plahotniuc a promis pripit că va muta ambasada Republicii Moldova de la Tel-Aviv la Ierusalim întrucât încerca să facă tranzacţii în schimbul unor garanţii politice cu preşedintele Trump. Greşela însă a fost reparată de Guvernul Maiei Sandu în acelasi an.

A doua decizie fiind în 2020. Prin tentativa de anulare de catre PSRM şi Grupul Şor a aranjamentului privind transmiterea, contra plată, a terenului Stadionului Republican pentru uzanţa Ambasadei SUA se doreşte provocarea unui scandal cu impact electoral pentru alegerile anticipate viitoare.

Mai mult, potrivit lui Dionis Cenuşă, dacă cineva din anturajul lui Sandu va participa la soluţionarea problemei, atunci va fi acuzat că ar “tranzacţiona bunuri publice în favoarea actorilor occidentali”. În rezultat, parcă s-ar dori intoxicarea dialogului dintre Chişinău (sub Preşedinţia lui Sandu) şi noua administraţie de la Washington.

În cadrul unei discuţii telefonice cu ministrul de Externe Aureliu Ciocoi, Departamentul de stat şi-a exprimat „îngrijorarea” provocată de recenta decizie a Parlamentului moldovean de a abroga legea care permitea ca terenul fostului Stadion Republican să fie vândut Statelor Unite pentru construirea unei noi ambasade la Chişinău.

De menţionat că amendamentele din Parlament au fost suspendate pe 8 decembrie de Curtea Constituţională a Moldovei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor