China termină construcţiile în insulele Spratly

Beijing-ul susţine că va îşi va finaliza în scurt timp proiectele de construcţie de insule artificiale în Marea Chinei de Sud, în mijlocul unor tensiuni crescânde între China şi vecinii săi asiatici, care au manifestat cu toţii pretenţii teritoriale asupra apelor disputate.
Nave ale Chinei lângă Reciful Mischief Reef, arhipeleagul Spratly Islands Marea de Sud a Chinei. (US Navy)
Andrei Popescu
16.06.2015

Beijing-ul susţine că va îşi va finaliza în scurt timp proiectele de construcţie de insule artificiale în Marea Chinei de Sud, în mijlocul unei situaţii tot mai tensionate între China şi vecinii săi asiatici, care au toţi pretenţii teritoriale asupra apelor disputate.

Politica extrem de agresivă a Chinei referitor la Insulele Spratly a împins state de Asia de Est să caute alianţe militare cu SUA. Filipine, a cărui relaţie cu SUA a fost tensionată în ultimii ani, şi chiar Vietnamul, condus de un regim comunist şi adversar al Washington-ului în războiul care a avut loc cu patru decenii în urmă, au încercat să reziste agresiunii Chinei refugiindu-se în alianţe strategice cu SUA.

Într-o declaraţie emisă marţi, Ministerul chinez de Externe a susţinut că revendicările sale teritoriale asupra unor insuliţe şi recife din disputatele Insule Nansha, cunoscute şi sub numele de Insulele Spratly, se vor finaliza în “zilele următoare”.

Conform declaraţiei ministerului, China va construi o infrastructură pe insule pentru a putea îndeplini diverse funcţii, ce variază de la "cercetare maritimă" şi "operaţiuni de salvare" până la "protejarea mediului" şi "cercetări ştiinţifice".

Ministerul chinez a apărat activităţile de construcţie de pe Insulele Spratly, care se situează în centrul disputei teritoriale din Marea Chinei de Sud, susţinând că proiectele au scopuri civile şi sunt “legale, rezonabile şi justificate”.

Activităţile continue de construcţie de pe insule au amplificat tensiunile dintre China şi vecinii săi.

China manifestă pretenţii de suveranitate asupra majorităţii Mării Chinei de Sud, dar aceasta este revendicată parţial şi de Taiwan, Brunei, Vietnam, Malaezia şi Filipine. Se crede că apele se află deasupra unor vaste rezerve de petrol şi gaze.

Beijing-ul a anunţat în repetate rânduri că activităţile de construcţie se conformează drepturilor de suveranitate ale Chinei, subliniind că majoritatea instalaţiilor, după ce sunt finalizate, vor asista la activităţile de navigare din Marea Chinei de Sud.

Vecinii săi, însă, suspectează că Beijingul îşi va contrui acolo infrastructură militară cu care să controleze zona.

De curând China a încercat să impună unilateral o zonă no-fly deasupra insulelor, măsură ignorată imediat de Washington care a trimis o aeronavă să survoleze spaţiul.

Între timp, SUA s-a alăturat rivalilor Chinei în disputa teritorială iar Beijing-ul a acuzat Washington-ul de interferare în problemele regionale şi de amplificare intenţionată a tensiunilor în Marea Chinei de Sud.

Luna trecută, secretarul american al apărării Ashton Carter a avertizat China cerându-i să nu-şi mai continue activităţile de construcţie pe insulele disputate, promiţând că SUA îşi va continua să patruleze apele internaţionale şi spaţiul aerian din regiunea Asia-Pacific.

La rândul său, amiralul Sun Jianguo, adjunct al şefului departamentului de stat major din cadrul Armatei chineze de Eliberare a Poporului, a răspuns la remarcile lui Carter, susţinând că activităţile continue de construcţie ale ţării sale în insulele disputate din Marea Chinei de Sud au "scopuri de apărare" şi vor "îmbunătăţi capacităţile Chinei de a-şi respecta obligaţiile internaţionale", incluzând pe cele privitoare la chestiunile legate de "mediu".

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor