Ambasada chineză din Washington nu recunoaşte atacul cibernetic asupra SUA
alte articole
Ambasada chineză din Washington a negat faptul că Beijing-ul ar fi responsabil pentru un imens atac cibernetic care a dus la compromiterea datelor personale a aproximativ 4 milioane de oficiali guvernamentali americani, conform International Business Times.
Purtătorul de cuvânt al ambasadei, Zhu Haiquan, a declarat joi seară într-un email trimis agenţiei Reuters că “tragerea concluziilor şi lansarea unor acuzaţii ipotetice nu reprezintă un lucru responsabil ci unul contraproductiv”. Conducerea chineză încă nu a făcut niciun comentariu oficial asupra acestor acuzaţii şi presa chineză de stat le-a acordat deocamdată puţină atenţie.
Presa chineză s-a referit la faptul că în repetate rânduri în trecut Ministerul chinez de Externe a criticat entităţile media şi companiile de securitate cibernetică care “încearcă să păteze imaginea Chinei” şi a declarat că astfel afirmaţii sunt iresponsabile şi că nu merită să primească un răspuns. Un jurnalist din China a învinuit securitatea cibernetică slabă a SUA pentru acest atac, susţinând că astfel de informaţii reprezintă o “ţintă legitimă” pentru guvernele străine.
Internauţii chinezi au manifestat o gamă largă de opinii asupra atacului. Un internaut ce foloseşte username-ul daxian50 a scris: “Este un lucru bun; prima ţară la care se gândesc este China, şi aceasta înseamnă că ţara noastră este capabilă. Dacă nu şi-ar imagina că am fi capabili de aşa ceva atunci ar fi o tragedie.”
Unii internauţi au făcut apel la precauţie din moment ce guvernul american încă nu a acuzat oficial China de implicare în atac, în timp ce alţii au sugerat că SUA vor învinui China în orice situaţie, aşadar Beijing-ul ar face bine să îi hackuiască pe americani, susţine International Business Times.
În trecut, Statele Unite au acuzat China de implicare în mai multe incidente legate de hacking. În mai 2014, procurorul general al SUA Eric Holder a anunţat acuzaţii împotriva a 5 ofiţeri ai armatei chineze în legătură cu atacuri cibernetice comise împotriva unor companii private americane. S-a afirmat că cei 5 sunt membri ai unităţii secrete 61398 din cadrul Armatei de Eliberare a Poporului, o unitate care este suspectată de desfăşurarea mai multor atacuri cibernetice împotriva companiilor occidentale cu scopul de a ajuta statul chinez să îşi atingă obiectivele politice şi economice.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.