Noua Ordine Mondială: Administraţia Obama îşi schimbă politica faţă de China

Preşedintele american Barack Obama (st) şi omologul său chinez Xi Jinping.
Preşedintele american Barack Obama (st) şi omologul său chinez Xi Jinping. (Captură Foto)

Administraţia Obama pare să se afle în faza timpurie a unei schimbări politice faţă de China. O retorică şi o politică mai dure, cel mai recent demonstrate de remarcile făcute în Asia de către secretarul american al apărării Ashton Carter, coincid cu schimbarea a doi oficiali cheie cunoscuţi pentru promovarea unor politici mai conciliatorii faţă de Beijing, susţine website-ul Washington Free Beacon.

Paul Heer, care timp de ani de zile a deţinut un post cu influenţă în calitate de ofiţer al informaţiilor naţionale pentru Asia de Est, s-a pensionat recent, a declarat un purtător de cuvânt al Biroului Directorului Serviciilor Naţionale americane. Heer, era cunoscut pentru adoptarea unei atitudini de minimalizare a diverselor ameninţări prezentate de China în favoarea unor viziuni mai conciliatorii. În plus, influenţa sa s-a extins şi în privinţa numirilor de personal în cadrul secţiunii analitice a CIA-ului, lucru care, conform criticilor, a rezultat într-un “groupthink” asupra Chinei.

A doua schimbare majoră de personal a constat în plecarea de săptămâna trecută a specialistului senior de la Casa Albă în probleme legate de China, Evan Medeiros, care a plecat după o dispută cu Susan E. Rice, consilierul Casei Albe pe probleme de securitate naţională. Medeiros a fost privit de către critici ca unul dintre cei mai pro-China legiuitori din cadrul structurii Casei Albe pentru securitate naţională şi politică externă puternic centralizată.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.