China va construi două faruri maritime în Marea Chinei de Sud, sfidând avertismentele SUA

China a găzduit o ceremonie inaugurală pentru construirea a doua faruri în disputata Mare a Chinei de Sud, a declarat marţi presa chineză de stat, o mişcare care va amplifica tensiunile în regiune datorită ambiţiilor maritime ale Beijing-ului, conform Internaţional Business Times.
Imaginile de satelit arată progresul făcut de China în perioada martie 2014 - 30 ianuarie 2015 (de la st la dr) în privinţa construirii unei insule în Reciful Gaven din Insulele Spratly. (Captură Foto)
Andrei Popescu
26.05.2015

China a găzduit o ceremonie inaugurală pentru construirea a două faruri în disputata Mare a Chinei de Sud, a declarat marţi presa chineză de stat, măsură care va amplifica tensiunile în regiune datorită ambiţiilor maritime ale Beijing-ului, conform Internaţional Business Times.

Ministrul chinez al Transporturilor a găzduit ceremonia pentru construirea a două faruri multifuncţionale pe Reciful Huayang (Cuateron) şi Reciful Chigua (Johnson South) din arhipelagul disputat Spratly, conform agenţiei chineze de ştiri de stat Xinhua, o mişcare care sfidează apelurile SUA şi ale Filipinelor pentru suspendarea acestor tipuri de activităţi.

Autorităţile chineze îşi apără activităţile de construcţie în regiune, susţinând că acestea vor servi unor obiective precum cercetare maritimă, operaţiuni de salvare, protecţia mediului sau asigurarea securităţii de navigare.

Anul trecut, Filipinele au acuzat China că revendică Reciful Johnson South pentru a construi o pistă de aterizare.

China revendică suveranitatea asupra celei mai mari părţi din Marea Chinei de Sud, prin care trec anual nave comerciale cu încărcături în valoare totală de 5 trilioane de dolari. La rândul lor, Filipine, Vietnam, Malaezia, Taiwan şi Brunei revendică parţial această mare.

Ministrul filipinez al Apărării a declarat luni că Manila doreşte un angajament mai puternic din partea SUA pentru a-şi ajuta aliatul în privinţa activităţilor chineze din Marea Chinei de Sud, conform Internaţional Business Times.

Autorităţile chineze au declarat Filipinelor că Beijing-ul nu se va certa cu ţările mici, avertizând că acestea nu ar trebui totuşi să caute în mod constant un motiv de ceartă şi să recurgă la negocieri şi consultări pentru rezolvarea tuturor problemelor legate de revendicările din Marea Chinei de Sud.

Statele Unite au promis săptămâna trecută că vor menţine patrulele aeriene şi maritime în apele internaţionale după ce Marina chineză a avertizat de mai multe ori un avion de recunoaştere american să părăsească spaţiul aerian de deasupra insulelor artificiale pe care China le construieşte în disputata Mare a Chinei de Sud, susţine Reuters.

Incidentul, alături de avertismentele chineze adresate recent avioanelor militare filipineze ca acestea să părăsească zona din jurul Arhipelagului Spratly din Marea Chinei de Sud, sugerează faptul că Beijing-ul încearcă să creeze o “zonă de excludere militară” deasupra noilor sale insule artificiale din regiune.

Unii experţi în securitate se tem de o eventuală confruntare, în special după ce un oficial american a declarat săptămâna trecută că Pentagonul ia în considerare trimiterea de avioane şi nave militare pentru a proteja libertatea de navigaţie în jurul insulelor artificiale chineze.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor