Grecia anunţă un acord cu Israelul pentru recunoaşterea paşapoartelor de imunitate

O doză de vaccin împotriva virusului Wuhan în Bielefeld, Germania, 8 februarie 2021
O doză de vaccin împotriva virusului Wuhan în Bielefeld, Germania, 8 februarie 2021 (Thomas F. Starke/Getty Images)

Grecia şi Israelul au fost de acord cu un plan de „testare” a paşaportului de imunitate împotriva virusului Wuhan, au anunţat liderii celor două ţări la Ierusalim.

Prim-ministrul grec Kyriakos Miţotakis a fost unul dintre persoanele cele mai vocale din Uniunea Europeană care a cerut adoptarea paşapoartelor de imunitate, întrucât industria turistică, care aducea venituri importante la buget, s-a prăbuşit în timpul pandemiei.

La o conferinţă de presă ţinută luni împreună cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, liderul grec a declarat: „Trebuie să le permitem călătorilor odată ce furnizează dovezi de vaccinare şi asta este ceea ce intenţionăm să facem, împreună cu Israelul”.

Netanyahu a spus că acordul dintre cele două ţări ar permite călătoria „fără nicio limitare, fără auto-izolare, nimic” pentru cei care pot dovedi că au fost inoculaţi împotriva virusului.

Turismul este coloana vertebrală a economiei greceşti, angajând aproximativ o cincime din forţa de muncă din ţară. Industria a fost extrem de puternic afectată de virusul Wuhan în 2020, veniturile din turism scăzând de la aproximativ 15 miliarde de euro în 2019 la puţin peste trei miliarde de euro în 2020.

Deşi Uniunea Europeană susţine că este „prematură” introducerea paşapoartelor de imunitate la nivel de bloc, Margaritis Schinas, vicepreşedintele Comisiei Europene, a declarat luna trecută că este timpul ca UE să înceapă să „recunoască” paşapoartele de imunitate.

Comisarul pentru sănătate al blocului, politicianul grec Stella Kyriakides, a dezvăluit, de asemenea, că UE se află în prezent în „discuţii active” cu privire la modul de adoptare a unui astfel de sistem.

Mai multe state membre şi-au anunţat deja intenţia de a pune în aplicare conceptul, inclusiv Spania, Islanda şi Danemarca, care ar urma să lanseze primul astfel de paşaport internaţional la sfârşitul acestei luni.

Duminică, ministrul britanic al vaccinurilor, Nadhim Zahawi, a susţinut că guvernul nu va implementa un sistem de paşapoarte de imunitate, spunând că acesta ar fi de natură „discriminatorie”.

Cu toate acestea, guvernul finanţează în prezent două proiecte pentru crearea paşapoartelor digitale de imunitate pe bază de cod QR, inclusiv unul cu compania Logifect, care se aşteaptă să fie lansat luna viitoare.

Deşi Regatul Unit a fost reticent să susţină ideea în mod public, surse din cadrul guvernului au declarat pentru The Telegraph că oficialii iau în considerare „numeroase” opţiuni pentru paşapoartele de imunitate. Ministrul Grant Shapps a declarat că guvernul discută despre posibilitatea unui paşaport „recunoscut internaţional”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură