China susţine că va reforma sistemul lagărelor de reeducare prin muncă
alte articole
China va reforma în cursul anului 2013 sistemul lagărelor de muncă forţată, numite „de reeducare”, informează luni presa chineză.
Ideea este cuprinsă în prima etapă a reformelor politice promise de noul lider chinez, Xi Jinping.
Înfiinţate în 1957, „lagărele de reeducare prin muncă” permit poliţiei să reţină persoane, timp de patru ani, fără a mai apela la justiţie pentru o decizie în acest sens. În ultimii ani, Beijingul a fost acuzat de nenumărate ori că foloseşte acest sistem pentru a-şi neutraliza oponenţii politici.
Potrivit agenţiei oficiale de presă China Nouă, în China sunt aproximativ 350 de tabere unde sunt deţinute 160.000 de persoane.
Presa chineză a relatat pe larg cazul lui Ren Jianyu, trimis într-o astfel de tabără pentru critici la adresa guvernului. Totodată, jurnaliştii i-au luat apărarea lui Tang Hui, o femeie trimisă în august 2012 într-o tabără „de reeducare” pentru că a cerut o pedeapsă mai severă pentru bărbaţii care i-au violat fiica. Ea a fost, între timp, eliberată.
Din anul 1999, când fostul lider Jiang Zemin a început o persecuţie împoriva practicii Falun Gong, Partidul Comunist Chinez a reţinut, fără proces, milioane de practicanţi ai acestei şcoli de qi-gong, în lagăre de muncă, supunându-i la muncă forţată până la epuizare în condiţii mizere şi la torturi prin privare de somn, spălarea creierului pentru a le decima voinţa şi a-i determina să renunţe la convingerile lor. Epoch Times a relatat în repetate rânduri despre cazurile unor practicanţi Falung Gong reţinuţi în aceste lagăre de muncă.