China protestează împotriva stabilirii a 174 de uiguri musulmani în Turcia

China şi-a exprimat nemulţumirea faţă de o decizie recentă luată de Turcia pentru a accepta 174 de uiguri musulmani care au fugit din ţară după ce Beijingul a impus restricţii asupra postului în timpul lunii sfinte a Ramadanului.
Grup de uiguri în regiunea chineză Xinjiang, 15 aprilie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
04.07.2015

China şi-a exprimat nemulţumirea faţă de o decizie recentă luată de Turcia pentru a accepta 174 de uiguri musulmani care au fugit din ţară după ce Beijingul a impus restricţii asupra postului în timpul lunii sfinte a Ramadanului.

Într-o declaraţie publicată vineri, Ministerul chinez de Externe a criticat stabilirea etnicilor uiguri în oraşul central turcesc Kayseri. Musulmanii se numără printre cei aproape 250 de uiguri care au fugit din China şi care sunt găzduiţi în tabere de refugiaţi în Tailanda.

Ministerul chinez de Externe a declarat că se opune “tuturor acţiunilor de ajutare şi susţinere a imigraţiei ilegale”.

Luna trecută, China a interzis postul pe perioada Ramadanului pentru profesorii, studenţii şi funcţionarii publici din regiunea Xinjiang, care este dominată de musulmani. În această perioadă, musulmanii nu au voie să mănânce şi să bea (nici măcar apă) până la apusul soarelui.

Într-o situaţie separată, joi, a fost raportat un atac asupra unui restaurant chinezesc din Istanbul, când atacatorii au spart geamurile clădirii şi au cerut închiderea restaurantului.

Ziarul turcesc Hürriyet a susţinut că cei şase atacatori au cerut ca patronul restaurantului şi întregul său personal să părăsească cartierul. Cihan Yavuz, patronul, a declarat că se va conforma de teamă să nu îşi piardă economiile şi averea.

Xinjiang, localizată strategic la graniţele cu India, Pakistan, Afganistan şi Asia Centrală, este una dintre cele mai sensibile regiuni ale Chinei din punct de vedere politic datorită violenţelor de ani de zile care au loc aici, guvernul chinez considerându-i răspunzători de acestea pe militanţii islamişti.

Dar grupurile de uiguri exilaţi şi activiştii pentru drepturile omului susţin că politicile represive ale guvernului chinez şi restricţiile culturale şi religioase provoacă tulburări şi destabilizează regiunea.

Musulmanii din Turcia au legături culturale şi etnice strânse cu uigurii din China.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor