Atentat la stilul de viaţă şi cultura tibetanilor


Tibet: "Chiar dacă guvernul chinez spune că, casele noi sunt de stat, costurile de construcţie sunt impuse tibetanilor înşişi, care nu au cerut să schimbe casa şi nici de a o vedea distrusă pe cea în care au trăit. Acum, ei trebuie să plătească casele noi până la 75% din costul total.
Tibet: "Chiar dacă guvernul chinez spune că, casele noi sunt de stat, costurile de construcţie sunt impuse tibetanilor înşişi, care nu au cerut să schimbe casa şi nici de a o vedea distrusă pe cea în care au trăit. Acum, ei trebuie să plătească casele noi până la 75% din costul total. (Paula Bronstein / Getty Images)

Peste două milioane de tibetani au fost mutaţi împotriva voinţei lor în noile case din beton. Sute de mii de nomazi au fost scoşi din preerii şi obligaţi să trăiască în case de-a lungul drumurilor noi, unde locuiesc, de asemenea, cadre de partid puse să-i contoleze pentru a nu apare revolte anti-chineze.

Situaţia dramatică este raportată în mod detaliat de către organizaţia Human Rights Watch şi publicată marţi cu titlul "They say we should be grateful" ("Ei spun că ar trebui să fim recunoscători") şi descrie modul în care acţiunile statului chinez de pe platoul tibetan a modificat pentru totdeauna stilul de viaţă secular, fără ca persoanele implicate să aibă cea mai mică şansă de a-şi spune cuvântul în legătură cu situaţia lor prezentă şi viitoare.

Nicholas Bequelin de la Human Rights Watch face cunoscut că începând din anul 2006 "guvernul chinez desfăşoară o campanie numită ’Construirea de noi sate socialiste’ , care prevede instalarea forţată a sute de mii de tibetani, în sate construite în conformitate cu standardele guvernamentale şi de unde nu pot să plece. Satele tibetane, locuite de secole, au fost rase de pe suprafaţa pământului, forţând populaţia să se deplaseze la câteva sute de metri în casele nou construite". Tibetanii spun că modernizarea vieţii lor nu ar fi o problemă dar, precizează Bequelin: "Ceea ce este intolerabil este că ei trebuie să plătească un preţ prea mare – preţul este stilul lor de viaţă şi cultura lor".

Casele noi - similare cu cele care sunt construite în cele patru colţuri ale Chinei - sunt "localizate", numai cu câteva picturi tibetane pe acoperişuri sau cu câte un cerc alb de-a lungul cornişei, în rest sunt construite în conformitate cu o versiune standard, care nu ţine cont de condiţiile climatice locale, de multe ori extreme. Astfel, casele cu ziduri groase care ţineau camerele reci vara şi calde iarna, sunt acum înlocuite de pereţi subţiri construiţi toţi la fel. "Guvernul chinez ignoră autonomia pe care a promis-o pe hârtie tibetanilor", spune Bequelin, subliniind punctul cel mai tragic al situaţiei: "Tibetanii sunt neajutoraţi în faţa schimbărilor asupra cărora nu au nicio putere să intervină, iar guvernul chinez continuă să mintă spunând că re-localizările sunt voluntare".

Guvernul chinez a decis să elimine aproape total nomadismul în China până în anul 2015. Cca. 900.000 de persoane vor fi smulse din satele lor şi mutate în "noile sate socialiste" până în 2014, se precizează în raportul HRW.

"Într-un context deja extrem de represiv, tibetanii nu au nicio modalitate de a se opune proiectului care a sărăcit persoanele implicate: chiar dacă guvernul chinez susţine că aceste case noi sunt de stat, am constatat cum costurile de construcţie le sunt imputate tibetanilor, care de fapt nu au cerut să-şi schimbe casa şi nici să o distrugă pe cea în care au trăit. Acum, ei trebuie să plătească până la 75% din costurile caselor noi", menţionează Bequelin.

Relaţiile dintre tibetani şi chinezi se agravează tot mai mult. Încă din anul 2008 - când a existat o revoltă anti-chineză sângeroasă în Lhasa şi în alte zone tibetane – s-a decis să fie trimise echipe de funcţionari ai partidului în fiecare dintre cele 5.400 de sate tibetane, care vor trebui să "trăiască, să lucreze şi să mănânce împreună" cu localnicii. Aceste politici "stabilesc un sistem de supraveghere politică constantă şi încalcă drepturile civile, culturale, politice şi religioase ale tibetanilor, potrivit rapoartelor HRW.

Politicile chineze nu pare să fi fost capabile până acum să aducă pace în Tibet: de anul trecut până acum, s-a ridicat la 119 numărul tibetanilor care şi-au dat foc, încercând în mod disperat să atragă atenţia lumii întregi asupra condiţiilor de viaţă îimpuse de un sistem politic care exclude orice formă de dialog.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe