Marea Britanie aplică Legea Magniţki unor persoane din Rusia. Kremlinul bombăne

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov (Kirill Kudryavtsev/AFP/Getty Images)
A.P.
07.07.2020

Luni, secretarul britanic de externe, Dominic Raab, a prezentat noi sancţiuni împotriva a 49 de persoane şi grupuri din Rusia, acuzate de încălcarea legii Magniţki din ţări precum Rusia, Arabia Saudită, Coreea de Nord şi Birmania.

Persoanele fizice sau juridice sunt acuzate de încălcări masive ale drepturilor omului.

Kremlinul a răspuns spunând că regretă plasarea pe lista „sancţionaţilor” şi promite că va răspunde corespunzător, potrivit purtătorului de cuvânt al preşedinţiei ţării, Dmitri Peskov.

"Nu putem decât să regretăm asemenea evoluţii duşmănoase. Desigur, principiul reciprocităţii se aplică aici şi un anumit răspuns care să satisfacă interesele Rusiei [va avea loc]", a declarat Peskov jurnaliştilor.

Luni, Regatul Unit a publicat lista persoanelor aflate sub sancţiuni, care include şeful Comitetului de Investigaţii al Rusiei - Alexander Bastrikin - precum şi alţi membri ai forţelor de ordine şi aplicare a legii din Rusia.

Noile restricţii se bazează pe legislaţia din 2018 cunoscută sub numele de „legea Magniţki”, care oferă guvernului capacitatea de a impune sancţiuni persoanelor pentru presupuse încălcări grave ale drepturilor omului.

Serghei Magniţki a fost un contabil rus angajat de Hermitage Fund, un fond de investiţii al magnatului Bill Browder. După ce Browder a ajuns pe radarul oligarhilor de la Moscova, contabilul său, a refuzat să fugă în Marea Britanie asemenea patronului său în momentul înrăutăţirii climatului de investiţii în Rusia. Magniţki s-a încăpăţânat să demonstreze că statul rus a fraudat fondul de investiţii, descoperind o schemă prin care oligarhi ruşi furaseră peste 200 de milioane USD.

Magniţki a plătit curajul său cu viaţa. El a fost acuzat de fraudă şi aruncat în puşcărie, unde a murit, din cauza relelor tratamente. Jurnalul scris de Magniţki atestă abuzurile la care a fost supus, iar cazul său a declanşat o mişcare de revoltă care a produs până la urmă legi Magniţki, introduse în mai multe ţări, precum SUA, Canada şi Marea Britanie.

În 2013, SUA au adoptat aşa-numita „Lege Magniţki”, vizând oficialii ruşi acuzaţi de implicarea în moartea lui Serghei Magniţki. Acestora li s-a interzis să viziteze SUA sau să folosească sistemul bancar al ţării.

Când a preluat preşedinţia SUA, Donald Trump a semnat un ordin executiv prin care a lărgit cadrul de aplicare al legii, vizând acum toate ţările care încalcă masiv drepturile omului, inclusiv China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor