Inundaţii în China, râuri crescute cu 8 metri peste noapte în provincia Yunnan

Inundaţii în  Yangshuo, regiunea Guanxi, 7 iunie 2020
Inundaţii în Yangshuo, regiunea Guanxi, 7 iunie 2020 (STR/AFP via Getty Images)

Ploile abundente au făcut ravagii în provincia sud-vestică Yunnan din China, pe 29 şi 30 iunie. Nivelul apelor râului local Baishui a crescut cu 8 metri peste noapte.

Localnicii au filmat videoclipuri cu distrugerile cauzate de furtună, în care se pot observa case prăbuşite căzând într-un râu şi autovehicule măturate de ape.

Domnul Du, din satul Zhongchang, districtul Yiliang, Yunnan, a fost trezit din somn la aproximativ 5 dimineaţa, pe 30 iunie, după ce a auzit un zgomot puternic. Când s-a ridicat din pat pentru a vedea ce se întâmplă, a văzut o alunecare de pământ la 50 de metri, care se îndrepta spre casa lui.

„Am zgâlţâit-o tare pe soţia mea şi pe cei patru nepoţi şi am fugit imediat din casă", a povestit Du pentru Epoch Times, prin telefon, pe 1 iulie. „Alunecarea de noroi a intrat în casă şi a îngropat totul, mobila, electrocasnicele şi alte bunuri personale.”

„Nu cred că voi avea destui bani pentru a construi o altă casă în viaţa asta. Trebuie doar să găsesc o cale de a supravieţui.”

Cotidianul Poporului, una dintre publicaţiile de stat, controlate de Partidul Comunist, a transmis pe 30 iunie că plouă puternic în Zhenxiong, Yiliang, Weixin şi în alte districte din oraşul Zhaotong. De la 11 p.m. în 29 iunie până în dimineaţa zilei de 30 iunie, precipitaţiile au ajuns la 200 mm.

"Peste noapte, nivelul apelor a crescut cu 8,24 metri", a informat CCTV.