Drama a zeci de milioane de oameni istorisită în zece minute (video)
alte articole
O mişcare spirituală paşnică devenită populară în China dezlănţuie fără voie furia Partidului Comunist Chinez. Un ordin de suprimare este pus în aplicare şi zeci de milioane de cetăţeni chinezi află dintr-o dată că sunt ţinte ale unei campanii de spălare pe creier, tortură, muncă forţată şi chiar recoltare de organe pe viu.
Este povestea unei persecuţii prea puţin relatate de mass media, care va uimi şi mişca orice persoană.
Pentru doi producători de filme, problema a constat în comasarea volumului mare de informaţii într-un material cursiv, ce ar putea fi accesat de pe un smartphone în timp ce se călătoreşte cu metroul sau se aşteaptă la coadă pentru plătirea facturilor.
În cele din urmă, ei au găsit o soluţie simplă: crearea unui film documentar de 10 minute. Intitulat “The Persecution of Falun Gong”, filmul documentar a fost publicat online în America de Nord pe 19 ianuarie şi a fost deja proiectat la câteva festivaluri de filme, obţinând reacţii pozitive şi emoţionale şi câştigând deja câteva premii.
Cei doi producători, Mathias Magnason din Suedia şi Paulio Shakespeare din Noua Zeelandă, s-au întâlnit în New York în 2010 şi au lucrat împreună la mai multe proiecte înainte să decidă să colaboreze la producerea unui documentar de scurt metraj.
Povestea persecutării Falun Gong - o şcoală de qigong ce are la bază principiile adevăr, compasiune şi toleranţă - este "o poveste subevaluată de mass media de astăzi, implicând un număr foarte mare de oameni, familii şi vieţi distruse", iar Magnason "nu a fost capabil să-i întoarcă spatele", a declarat acesta într-un interviu telefonic.
"Nu a mai fost creat niciun film de scurt metraj despre întreaga poveste a Falun Gong şi am început să lucrăm la el, un material pe care oamenii l-ar putea viziona într-o pauză de cafea sau înainte de întâlniri", a adăugat el. "În prezent, marea majoritate a oamenilor nu au timp să facă o pauză şi să privească un documentar lung de o oră. Aşadar, s-a născut ideea unui documentar de scurtă durată."
Producerea unui material video de doar 10 minute, care ar putea oferi oamenilor o idee asupra întregii persecuţii, li s-a părut insurmotabilă lui Magnason şi Shakespeare, cel puţin la început. Pentru a-şi atinge obiectivul propus, ei şi-au bazat documentarul pe interviuri cu martori oculari şi supravieţuitori ai persecuţiei, şi au incorporat imagini de arhivă autentice filmate în China.
"Am căutat oameni care au avut experienţe directe atât în perioada în care a fost prezentat şi răspândit Falun Gong în China, cât şi ulterior, în timpul persecuţiei", a declarat Magnason. "Am dorit să spunem povestea lor, nu a unor ‘experţi’".
Deoarece documentarul a fost doar un proiect de suflet pentru Magnason şi Shakespeare – ambii având alte slujbe şi programe diferite de muncă – transformarea celor 20 de interviuri şi a altor materiale video într-o poveste cursivă s-a dovedit a fi un proces solicitant.
Filmarea interviurilor a fost o altă provocare, din moment ce unii dintre practicanţii Falun Gong chinezi persecutaţi ce locuiesc acum în Statele Unite nu prea doreau să apară în faţa camerei, dintr-un motiv bine întemeiat.
"Au existat multe incidente în care practicanţi Falun Gong chinezi ce locuiesc în SUA au fost ameninţaţi şi abuzaţi fizic pentru că au vorbit în public despre ceea ce au păţit" în China. În acelaşi timp, practicanţii care au familii în China nu doresc să le pună în pericol, a declarat Magnason. "Este posibil ca astfel de lucruri să se întâmple chiar şi acum, deoarece persecuţia încă se derulează".
Totuşi, producătorii au reuşit să intervieveze 20 de persoane – practicanţi Falun Gong vestici şi chinezi, jurnalişti, experţi şi membri ai Centrului de Informaţii al Falun Dafa. Dintre aceştia, 14 au ajuns în versiunea finală a documentarului.
Realizarea interviurilor şi ascultarea povestirilor lor despre persecuţie a fost o experienţă uimitoare pentru cei doi.
"Din interviuri am aflat că practicanţii Falun Gong trebuiau doar să semneze o bucată de hârtie, promiţând că vor înceta să mai practice, şi tortura şi abuzurile se opreau imediat. [Dacă semnau] li se dădea voie să plece liberi din închisoare", a declarat Shakespeare.
"Dar deoarece aceşti oameni au experimentat ceea ce aş numi miracole în privinţa sănătăţii şi schimbări spirituale profunde, ei nu au dorit să facă ceva împotriva conştiinţei lor şi să semneze hârtia".
Pentru Magnason, interviul cu profesorul de istorie He Haiying a fost în special memorabil. Pentru că practicau Falun Gong, mama, sora şi fratele mai mic al lui He au fost arestaţi şi închişi în lagăre de muncă sau în închisoare.
"Practic, familia mea a fost dezmembrată", a declarat He Haiying în documentar. "Când familia mea a suferit, la fel am simţit şi eu".
Uneori, natura conlucrează aparent accidental la crearea unor scene pitoreşti. Astfel, o furtună de zăpadă puternică a lovit Manhattan pe când Shakespeare filma supravieţuitorul unui lagăr de muncă, Hu Zhiming. La fel, mai multe blocuri de gheaţă pluteau pe râul Hudson într-un cadru în care apare Pan Qi, care a îndurat torturi în renumitul lagăr de muncă forţată Masanjia. Blocurile de gheaţă au creat o atmosferă rece pe care regizorii au încercat să o reflecte prin experienţa lui Pan.
După finalizarea documentarului “The Persecution of Falun Gong” în 2015, cei doi regizori au organizat proiecţii private pentru a vedea reacţiile publicului. "Oamenii au plâns, erau atinşi de poveste", îşi aduce aminte Magnason.
Încrezători, cei doi au început să înregistreze documentarul la festivaluri de film, câştigând Premiul de Argint la Spotlight Documentary Film Awards 2015 şi un premiu de excelenţă pentru regizarea unui documentar de scurtă durată la Internaţional Cinematic Arts Film Festival 2015, desfăşurat în Los Angeles.
Magnason susţine că scopul creării documentarului este acela "de a oferi tuturor acelor oameni care nu au obiceiul de a viziona documentare lungi de o oră, o privire scurtă asupra uneia dintre cele mai catastrofale, şi totuşi trecută cu vederea, istorii ale timpurilor noastre moderne". El a adăugat: "Este una dintre cele mai importante istorisiri ale momentului, din lume".