China intenţionează să construiască 30 de reactoare nucleare în cadrul “Iniţiativei Centura şi Drumul” până în 2030
alte articole
Wang Shoujun, un înalt oficial chinez şi fost preşedinte al Corporaţiei Naţionale Nucleare a Chinei, a declarat că statul comunist trebuie să sprijine mai mult programele nucleare şi să profite de “oportunităţile oferite de Iniţiativa Centura şi Drumul (ICD)”, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.
Shoujun a afirmat la Conferinţa consultativă politică a poporului chinez: “Dezvoltarea puterii nucleare a devenit deja o strategie de stat, iar exporturile nucleare vor optimiza comerţul şi exporturile noastre şi vor elibera capacitatea de producţie internă sofisticată”.
Shoujun a adăugat că Beijingul trebuie să îmbunătăţească cercetările şi dezvoltarea sectorului nuclear şi să descentralizeze producţia de componente cheie ale energiei nucleare. Obiectivul este de a dezvolta pieţele nucleare interne şi externe “pentru a profita la maximum de avantajele cuprinzătoare ale ţării în ceea ce priveşte costurile şi tehnologia”.
De asemenea, el a afirmat că statul comunist ar putea construi 30 de reactoare nucleare în străinătate în următorul deceniu ca parte a ICD, proiecte care ar putea aduce în visteria Chinei peste 145,5 miliarde de dolari până în 2030.
41 de naţiuni implicate în Iniţiativa Centura şi Drumul au deja programe de energie nucleară sau plănuiesc să le dezvolte. Shoujun susţine că Beijingul are nevoie doar de 20% din cota de piaţă pentru a crea 5 milioane de noi locuri de muncă în acest sector.
Megaproiectul chinez ICD, cunoscut şi sub numele de “Noul Drum al Mătăsii”, a fost anunţat în urmă cu 6 ani de preşedintele comunist Xi Jinping şi acoperă 152 de ţări din Europa, Asia, Orientul Mijlociu şi Africa. Se aşteaptă ca ICD să amplifice comerţul global în mod semnificativ, să reducă costurile de comercializare în multe ţări implicate şi să înlocuiască SUA cu China ca principal partener politic şi economic în toate ţările vizate.
De când a fost lansată în 2013, Iniţiativa Centura şi Drumul a creat nemulţumiri că aceasta generează datorii imense, guvernele rămânând îndatorate Beijingului. Unele naţiuni, precum Malaezia, au renunţat la intenţia de a se alătura proiectului.
La rândul ei, UE şi-a exprimat temerile că proiectele de construcţii chineze utilizează practici de afaceri neadecvate, în care majoritatea firmelor implicate sunt susţinute de guvernul comunist. De asemenea, UE critică faptul că Beijingul forţează firmele străine să renunţe la secrete comerciale pentru a putea face afaceri în interiorul Chinei.
În plus, criticii sunt îngrijoraţi că ICD ar putea ajuta statul comunist chinez să îşi extindă influenţa obţinând controlul asupra unor tehnologii şi infrastructuri critice.