China înregistrează cel mai mare deficit comercial lunar din ultimul deceniu

Economia Chinei se află pe o cale  periculoasă şi se poate confrunta în curând cu o criză mai gravă decât  cea a datoriilor europene, susţin economiştii chinezi.
Economia Chinei se află pe o cale periculoasă şi se poate confrunta în curând cu o criză mai gravă decât cea a datoriilor europene, susţin economiştii chinezi. (Frederic J. Brown / AFP / Getty Images)

În februarie, China a raportat cel mai mare deficit comercial lunar din ultimul deceniu pe măsură ce importurile au revenit la normal după o scădere înregistrată pe perioada vacanţei de Anul Nou Chinezesc, dar o analiză mai detaliată a arătat că cererea mondială şi chineză a scăzut, potrivit Globe şi Mail.

Exporturile au crescut cu 18,4 la sută faţă de anul trecut, la 114,5 miliarde de dolari, de la o scădere cu 0,5 la sută în ianuarie, când fabricile au fost închise din cauza unei vacanţe de două săptămâni, au relevat datele vamale sâmbătă. Importurile au crescut cu 39,6 la sută, la 145,9 miliarde de dolari, revenindu-şi după declinul de 15 la sută din luna anterioară.

Deficitul comercial al Chinei la nivel mondial a fost de 31,5 miliarde de dolari - cel mai mare din 1990 şi o excepţie la o serie recentă de excedente în valoare de miliarde de dolari.

Deficitul a reflectat creşterea relativ puternică a Chinei, pe fondul crizei datoriilor din Europa şi problemelor economice din SUA. Economia a crescut cu 8,9 la sută în ultimul trimestru din 2011 şi obiectivul de creştere al guvernului pentru acest an este de 7,5 la sută.

Dar o analiză mai detaliată, care combină rezultate foarte bune din februarie cu criza din ianuarie, a arătat o scădere semnificativă a creşterii importurilor şi exporturilor.

Creşterea exporturilor în ianuarie-februarie a încetinit cu 6,9 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, abia ajungând la jumătate din rata de 13,4 la sută din decembrie. Importurile în cele două luni au crescut la 7,7 la sută, în scădere faţă de 11,8 la sută din decembrie.

Analiştii au analizat perioada combinată pentru a compensa impactul Anului Nou Chinezesc, care are loc în momente diferite din lunile ianuarie sau februarie ale fiecărui an, denaturând cifrele comerciale, pe măsură ce producătorii se grăbesc să răspundă la comenzi înainte de a închide producţia pentru două săptămâni sau mai mult.

Cererea chineză pentru petrol, minereu de fier, mărfuri şi alte componente industriale s-a micşorat, din moment ce fabricile exportatoare au înregistrat o scădere a comenzilor şi Beijingul încearcă să conducă expansiunea sa suprainflaţionistă spre un nivel sustenabil.

China înregistrează de multe ori un deficit comercial timp de o lună la începutul anului, când fabricile îşi refac stocurile după vacanţă, dar rareori acest deficit este la fel de mare ca cel din februarie. Anul trecut, singurul deficit lunar a fost cel de 7,3 miliarde de dolari din februarie, în timp ce excedentul a atins un nivel de 31,5 miliarde de dolari în luna iulie.

Declinul comercial din ianuarie a fost cel mai mare de la criza mondială din 2008.

China este unul dintre cei mai mari importatori şi principala piaţă de export pentru mulţi dintre vecinii săi din Asia şi furnizorii de materii prime din Australia şi Africa, ceea ce înseamnă că o reducere a cererii ar putea avea repercusiuni la nivel global.

Fondul Monetar Internaţional prognozează o creştere cu 8,2 procente în acest an, dar a avertizat că ar putea scădea cu mai mult de jumătate, dacă Europa, cea mai mare piaţă de export pentru China, suferă un declin sever în activităţile sale ca urmare a repercusiunilor datoriilor.

Exporturile către Uniunea Europeană s-au contractat cu 1,1 la sută în februarie, faţă de 19,4 miliarde de dolari cu un an în urmă, a raportat Administraţia Generală a Vămilor din China. Excedentul comercial al Chinei cu Europa a scăzut cu 79 la sută, până la 1,6 miliarde de dolari.

În ciuda creşterii importurilor, surplusul comercial, sensibil din punct de vedere politic, al Chinei cu Statele Unite a crescut cu 1 la sută, la 8.1 miliarde de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe