Comunitatea medicală deranjată de centrele de organe din China
alte articole
Un raport recent al unui grup pentru drepturi, care îl leagă pe fostul şef de poliţie, Wang Lijun, de recoltarea de organe, a atras condamnarea deschisă din partea membrilor comunităţii medicale din SUA faţă de amestecul activităţilor poliţieneşti cu inovaţia medicală.
Raportul, lansat de Organizaţia Mondială pentru Investigarea Persecuţiei Falun Gong (WOIPFG), arată că, în timp a servit ca şef de poliţie în oraşul Jinzhou, Wang Lijun a fondat Centrul de Cercetare On-Site Psychology (OSPRC) având ca activitate transplantul de organe umane, în interiorul clădirii Biroului de Securitate Publică.
Înainte de cercetarea lui Wang, victimele recoltării forţate de organe erau de obicei executate prin împuşcare în cap, iar apoi organele le erau recoltate. O echipă ce lucra sub supravegherea lui Wang a dezvoltat o metodă de injectare, despre care se spunea că permitea obţinerea organelor într-o stare mai bună pentru transplant. Primind şi un premiu pentru aceasta, Wang s-a lăudat într-un discurs că a supravegheat mii de operaţiuni de recoltare de organe.
David Matas, avocat internaţional pentru drepturile omului şi investigator al recoltării forţate de organe din China (autor, împreună cu fostul Secretar canadian de Stat David Kilgour, al cărţii din 2009, "Recoltarea sângeroasă"), a declarat anterior pentru The Epoch Times că prin metoda de injectare ''ei, de fapt, nu erau ucişi de injecţie, ci paralizaţi, astfel că organele erau recoltate în timp ce pacientul era încă în viaţă."
"Terifiant"
Arthur Caplan, profesor de bioetică şi director al Centrului de Bioetică de la Universitatea din Pennsylvania, a reacţionat faţă de acest raport, numindu-l "înspăimântător".
"Ca un centru de cercetare condus de autorităţile de poliţie să studieze ceva în legătură cu modul în care oamenii mor, este extrem de suspicios din punct de vedere etic şi legal. Nu are niciun sens, altul decât cel de a încerca şi de a facilita practica imorală de a ucide oamenii pentru a recolta părţi [ale corpului lor]."
"Nu pot concepe aşa ceva", a afirmat dr. Caplan, care scrie regulat un articol pe MSNBC.com şi, adesea, depune mărturii în faţa Congresului pe probleme de bioetică.
Raportul furnizează materiale bine documentate despre OSPRC, obţinute în cea mai mare parte din relatările agenţiei mass-media a PCC. Un reporter de la un ziar chinez de stat, care a vizitat OSPRC, este citat în raport ca spunând că a fost martor la întregul proces de "executare a unui criminal, ce era condamnat la moarte, prin metoda injecţiei." Reporterul a declarat că "locul execuţiei era plin de experţi, făcându-l să arate ca un laborator de cercetare ştiinţifică."
Cercetătorii OSPRC i-au spus aceluiaşi reporter că datele colectate vor "contribui foarte mult la cercetarea unor subiecte, cum ar fi procesul de ucidere a infractorilor, modificările fiziologice dinainte şi de după injectarea unei persoane sănătoase, toxina reziduală din diferite organe după injectare, schimbările psihologice ale unei persoane care se confruntă cu moartea, transplantul de organe după injectare", şi "salvarea la faţa locului de efectul toxinei."
Caplan a arătat că observarea reacţiei psihologice a oamenilor în timpul morţii este absolut neacceptată în comunitatea medicală internaţională: "Nu am mai auzit de un astfel de lucru".
Când a fost întrebat dacă a existat istoric ceva similar cu OSPRC, Caplan a declarat că experimentele umane efectuate de invadatorii japonezi ai Chinei în timpul celui de-al doilea război mondial ar putea fi o analogie mai provocatoare decât lagărele naziste de concentrare.
Cel mai cunoscut centru japonez de experimente pe om din China, în timpul celui de-al doilea război mondial, era Unitatea 731, situată în districtul Pingfang din oraşul Harbin, în nord-estul Chinei. Centrul a fost responsabil pentru unele dintre cele mai cunoscute crime împotriva umanităţii din istoria modernă.
Victimele au fost supuse unor experimente ca atârnarea cu capul în jos pentru a vedea cât timp durează până se sufocă şi mor, injectarea de aer în artere pentru a determina în cât timp dezvoltă embolism şi injectarea de urină de cal în rinichi, printre alte atrocităţi.
Raportul WOIPFG îl citează pe Wang Lijun ca lăudând OSPRC: "Ca poliţist veteran, să vezi pe cineva executat şi în câteva minute să asişti la transformarea prin care viaţa acestei persoane era extinsă în corpurile mai multor persoane, a fost un lucru tulburător." Wang a descris OSPRC ca "scena transplanturilor, locul analizei amănunţite, locul transplantului de organe către primitor."
Raportul îl prezintă pe Wang Lijun ca având un rol esenţial în desfăşurarea campaniei lui Bo Xilai de a eradica practica Falun Gong. Potrivit unui poliţist care lucra sub comanda lui Wang, în oraşul Linzhou, Wang a ordonat ca practicanţii Falun Gong să fie "arestaţi şi ucişi cu toţii", se arată în raport.
"Condamnare zgomotoasă"
Caplan a declarat că OSPRC "impune o condamnare zgomotoasă" din partea comunităţii medicale internaţionale. "Guvernele din întreaga lume ar trebui să condamne astfel de activităţi", a adăugat el.
Potrivit lui Caplan, refuzul de a face acest lucru înseamnă permiterea unor practici barbare sub steagul ştiinţei.
Raportul WOIPFG indică faptul că centrul de recoltare de organe primeşte sprijin tehnologic şi se bucură de participarea institutelor medicale din Europa de Vest în Statele Unite şi Europa. Caplan a declarat că îi vine greu să îşi imagineze că partenerii medicali occidentali sunt conştienţi de practica din China.
El a cerut comunităţii ştiinţifice şi medicale să fie atente în ceea ce priveşte China şi orice colaborare medicală referitoare la organele umane.
Pentru a sensibiliza lumea în legătură cu practica recoltării de organe din China, Caplan, editor senior al Societăţii Americane de Investigaţii Clinice, a scris un editorial împreună cu Howard A. Rockman, redactor-şef, şi cu Laurence A. Turka. Articolul a făcut apel la editorii şi redacţiile revistelor medicale americane ca să boicoteze datele de cercetare şi lucrările chineze privind studii legate de organe umane.
Profesorul Gabriel Danovitch, MD, de la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA), director medical în cadrul Programului de Transplant de rinichi şi pancreas de la UCLA, a afirmat căl găseşte raportul despre OSPRC "teribil de deranjant."
Dr. Danovitch este activ implicat în dezvoltarea unor orientări naţionale de gestiune a clinicilor de transplant. Împreună cu colegii săi M.E. Shapiro şi J. Lavee, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de practica privind recoltarea de organe din China, într-un articol publicat în American Transplant Journal, în februarie 2011.
Danovitch şi colegii săi au scris: "Suntem supăraţi şi indignaţi de faptul că, în ciuda condamnării internaţionale uniforme şi coerente, acele persoane descrise eufemistic ca "donatoare de" organe şi înregistrate într-un registru naţional, au fost prizonieri ale căror "leziuni cerebrale severe" au avut loc cel mai probabil ca urmare a executării prin împuşcare în cap."
Ei au cerut societăţilor şi revistelor medicale internaţionale să fie critice la adresa centrelor de transplant din China: "Aşa cum istoria ne-a învăţat în mod dureros, în faţa unei infracţiuni recunoscute de la sine împotriva umanităţii, este obligaţia noastră morală ca indivizi şi comunitate să luăm atitudine şi să facem tot posibilul ca să împiedicăm acest proces.''
"Dacă alţi 18.000 de prizonieri executaţi, cu "leziuni cerebrale severe, în toate cazurile,'' devin donatori de organe în China, şi noi nu am făcut tot posibilul pentru a pune capăt acestei practici, vom avea cu toţii mâinile pătate cu sânge nevinovat", a concluzionat articolul.
Când a fost întrebat ce poate comunitatea medicală internaţională să facă pentru a ajuta, Caplan a afirmat: "Trebuie să continuăm să îndemnăm revistele medicale din întreaga lume să susţină boicotul. Trebuie să luăm atitudine la întâlniri profesionale şi forumuri."