China foloseşte măsuri de "poliţie predictivă" pentru a încarcera mii de oameni în lagărele de reeducare comuniste
alte articole
Human Rights Watch (HRW) a arătat săptămâna trecută că regimul chinez foloseşte tehnologii Big Data pentru a pune în aplicare măsuri de "poliţie predictivă" (care se bazează pe presupuneri şi prezic intenţiile persoanei pe baza profilului psihologic şi comportamental al acesteia). Metoda, extrem de controversată deoarece presupune arestarea ţintelor înainte ca acestea să săvârşasă de fapt infracţiuni, ar fi dus la arestarea şi dispariţia cetăţenilor chinezi în "lagărele de reeducare politică".
Persoanele în cauză nu se confruntă cu acuzaţii; în schimb, HRW notează că profilurile acestora întocmite de guvernul chinez indică faptul că este posibil ca ele să se angajeze în activităţi anticomuniste în viitor.
Sistemul de analiză a datelor care adună informaţii relevante - "Platforma comună de operaţiuni integrate" (IJOP) - se presupune că este online în Xinjiang, provincia cea mai vestică a Chinei, care găzduieşte minoritatea etnică a uigurilor. Predominant musulmani şi diferiţi din punct de vedere cultural faţă de majortatea Han a Chinei (care este minoritară în Xinjiang), uigurii se confruntă cu o discriminare semnificativă din partea guvernului şi cu presiunea de a învăţa mandarina (un dialect al limbii chineze - n.r) şi de a se integra populaţiei Han.
Xinjiang găzduieşte cel puţin un grup terorist, Mişcarea Islamică Separatistă din Estul Turkestanului (ETIM). Beijingul îşi foloseşte îngrijorarea cu privire la activităţile ETIM pentru a viza marea masă a uigurilor, confiscarea Coranului "neautorizat", impunerea obligatorie de urmărire prin GPS a tuturor maşinilor din Xinjiang şi încarcerarea şi ameninţarea rudelor uigurilor refugiaţi în SUA care îndrăznesc să vorbească despre represiune.
Potrivit HRW, care foloseşte ca dovadă documente guvernamentale în limba mandarină, IJOP este o mega-bază de date colectată prin intermediul camerelor de supraveghere CCTV, sistemele de monitorizare a Internetului şi multor altor puncte de control pentru a întocmi un profil al fiecărei persoane care trăieşte acolo:
O sursă sunt camerele de supraveghere CCTV, dintre care unele au funcţia de recunoaştere facială sau cu infraroşii ("pe timp de noapte"). Unele camere sunt poziţionate în locaţii pe care poliţia le consideră sensibile: locuri de divertisment, supermarketuri, şcoli şi locuinţele liderilor religioşi.
O altă sursă sunt "puncte de spionaj prin Wi-Fi", care colectează adresele computerelor, smartphone-urilor şi a altor dispozitive în reţea.
IJOP primeşte, de asemenea, informaţii precum numerele plăcuţelor de înmatriculare şi numerele cărţilor de identitate ale cetăţenilor din unele puncte de control de securitate din regiune şi din "sistemele de gestionare a vizitatorilor" în comunităţile al căror acces este controlat. Punctele de control ale vehiculelor transmit informaţii către IJOP şi "primesc, în timp real, avertizări predictive furnizate de IJOP", astfel încât să poată "identifica ţintele ... pentru verificări şi control".
Persoanele vizate sunt mai întâi "vizitate" de oficialii guvernamentali care adună mai multe informaţii, inclusiv "o serie de date despre familie, situaţia ideologică (!) şi relaţiile cu vecinii". Cei care au membri de familie reţinuţi sau cercetaţi pentru comportament politic incompatibili cu Partidul Comunist "beneficiază", în mod obişnuit, de o examinare mai amănunţită.
HRW a găsit un document care îi sfătuia pe oficialii guvernamentali că, în urma inspecţiilor la domiciliu, "cine ar trebui ridicat trebuie să fie ridicat", indiferent dacă există sau nu un motiv probabil să se creadă ca a săvârşit o crimă împotriva statului.
Majoritatea sunt trimişi fie în închisori, fie în "lagărele de reeducare politică". Un raport din ianuarie al Radio Free Asia (RFA) a constatat că regimul comunist chinez deţine în prezent cel puţin 120.000 de persoane în aceste lagăre pentru o varietate de "crime" politice din Xinjiang.
The Gardian, care relatează despre materialul RFA, citează estimări potrivit cărora în aceste lagăre sunt încarcerate circa 800.000 de persoane.
Puţini reuşesc să scape din lagăre, astfel încât există prea puţine informaţii despre ceea ce se întâmplă cu persoanele reţinute în lagăre, dar un oficial HRW a afirmat că printre activităţile desfăşurate acolo se numără "interpretarea de cântece patriotice" şi îndoctrinarea cu "gândirea lui Xi Jinping" impunând o ideologie pe care acesta o descrie drept "socialism cu caracteristici chinezeşti".
Cel puţin patru reporteri RFA au denunţat săptămâna trecută regimul comunist chinez pentru reţinerea şi ameninţarea rudelor în încercarea de a face presiuni asupra jurnaliştilor să înceteze să relateze despre represiunea împotriva uigurilor din regiune. Cu toate acestea, RFA a publicat săptămâna trecută o nouă serie de fapte care îi acuză pe secretarul Partidului Comunist din Regiunea Autonomă Xinjiang, Chen Quanguo, de luare de măsuri extreme pentru a reprima orice manifestare a identităţii uigure în regiune.
Sub supravegherea lui Chen, oficialii comunişti chinezi au stabilit un număr mare de "staţii de poliţie" în "toate marile oraşe şi sate", autorizate să inspecteze orice dispozitive online pe care o persoană le poate purta atunci când este interceptată. Localnicii au declarat pentru RFA că "staţiile de poliţie păstrează zona sub supraveghere constantă".
Chen a introdus, de asemenea, un program, potrivit RFA, prin care face presiuni asupra uigurilor ca aceştia să se căsătorească cu membri ai etniei Han. Programul urmăreşte impunerea limbii mandarine în şcolile din Xinjiang, pe care uigurii nu o vorbesc în mod tradiţional, iar noile programe evidenţiază "valorile socialiste de bază" şi loialitatea faţă de Xi Jinping şi regimul de la Beijing.