Medicii ruşi avertizează cu privire la răspândirea explozivă a virusului Wuhan

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Getty Images)

Medicii ruşi se pregătesc pentru o escaladare „explozivă” a epidemiei de virus Wuhan din întreaga ţară, deoarece numărul cazurilor de îmbolnăvire din Rusia a început să crească exponenţial, a declarat miercuri cel mai mare specialist în boli infecţioase din Moscova.

Începând de joi, Rusia a confirmat 840 de cazuri de coronavirus şi trei decese. Miercuri şi joi au înregistrat cele mai mari creşteri ale numărului de îmbolnăviri, după ce primarul Moscovei, Serghei Sobianin, l-a avertizat pe preşedintele Vladimir Putin că numărul real de cazuri este mult mai mare decât sugerează statisticile oficiale.

Nikolai Malişev, specialistul principal în boli infecţioase al Ministerului rus al Sănătăţii, a avertizat că o „dezvoltare explozivă asemenea unei reacţii nucleare” nu este improbabilă, sugerând că „un număr imens de oameni vor fi infectaţi”.

"La început, am observat o creştere liniară a numărului pacienţilor. Însă acum este exponenţială. În ultima zi, rata infecţiei s-a triplat aproape" a afirmat Malişev, într-un interviu televizat.

Malişev a mai spus ca noi spitale şi paturi sunt în curs de amenajare în toată Rusia pentru a acomoda potenţialul flux de cazuri noi.

Începând cu 27 martie, Rusia va suspenda toate zborurile regulate şi charter către alte ţări, în efortul de a încetini răspândirea infecţiei în interiorul ţării. Moscova va închide toate restaurantele, cafenelele, magazinele neesenţiale şi parcurile timp de o săptămână începând de sâmbătă.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat că săptămâna viitoare va fi anunţată sărbătoare naţională pentru a încuraja oamenii să rămână acasă, o măsură pe care observatorii au etichetat-o ca ineficientă pentru diminuarea răspândirii pandemiei.